#studietids caféguide: Omayma Nytorget

CAMPUS STHLM Ledorden frukost, lunch och fika i en ganska intetsägande lokal men desto trevligare stämning genom en mysig inredning och gullig personal. Hit kommer föräldrar med sina vuxna barn för att bjuda på en trendig lunch och södermalmska mediemän för att visa upp nya vovven och diskutera bostadsmarknaden. Det är en gyllene medelväg där macdatorer samsas om gemytlig utrymme med personer med några grå hårstrån.

Read More
Caroline Aderman
Vad görs för att komma tillrätta med bristerna i studentinflytandet?

STUDIESVEPET I veckans avsnitt tar sig Alexander Norrgrann längre in i frågan om hur studentinflytandet egentligen fungerar på Sveriges lärosäten. Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har efter en kartläggning 2017 lämnat ett flertal rekommendationer till Utbildningsdepartementet på saker som bör ses över för att stärka studentinflytandet, så vad händer på regeringsnivå? Är det någon på utbildningsdepartementet som jobbar med förslag till förbättringar? Och hur jobbar de som är ansvariga för studentinflytandet på Stockholms universitet? Vad gör universitetet och vad gör Stockholms universitets studentkår för att komma tillrätta med t ex det låga deltagandet i kårvalet? Häng med!

Medverkande:
Clas Hättestrand, prorektor, Stockholms universitet
Anton B Hjelm, Vice Ordförande, Stockholms universitets studentkår

Read More
Sara Berg
Fortsatta problem med nya lärplattformen

I höstas kunde #studietid rapportera om den kaosartade, och i många led bristfälliga, digitala arbetsmiljön för studenter på Stockholms universitet. Men trots löften om att den nya lärplattformen Athena ska förbättra situationen så går det långsamt med implementeringen.

Read More
Felix Lidéri
#studietids caféguide: Vurma

CAMPUS STHLM Om du tycker att #studietids caféguide är alldeles för maxad och bara söker ett helt vanligt fik är Vurma rätt ställe för dig. Snudd på klassiskt i fika-världen med trevlig stämning, alltid något kul på menyn och riktigt bra varma mackor.

Read More
Caroline Aderman
Blir det nån mat? Kolasås med bär och grädde

MATLAGNING Varför köpa en halvdan kolasås när det är enkelt att göra en helbra själv? I dagens avsnitt lagar vi på #studietid alla efterrätters bästa vän, kolasås. Såsen som passar till allt från frysta bär till ja, hör och häpna, haloumi. Svår att göra är den heller inte. Så förbered dig med tandborste och tandtråd om du vill förebygga den annars stundande kariesinvationen.

Read More
Axel Wråkhufvud
Lågt valdeltagande riskerar att urholka kårernas trovärdighet

STUDIESVEPET På Sveriges lärosäten är det kårernas jobb att representera studenter och säkra studentinflytande, men det låga valdeltagandet i kårval riskerar att urholka kårernas trovärdighet. Med anledning av att kårvalrörelsen på SU just har dragit igång diskuterar Alexander Norrgrann studentinflytande, kårval och konsekvenser av att så få studenter röstar i kårval med studenter på SU och Andrea Amft, utredare på Universitetskanslerämbetet (UKÄ). Häng med!

Read More
Sara Berg
MORALPANIK - Flashback special!

MORALPANIK Ska man välja utbildning efter status eller intresse? Är det försent att göra karriär vid 27 års ålder och gå en statusutbildning, t ex jurist eller psykolog? Är det någon som kan berätta varför man bör välja statusyrken om man har betygen för det?

När flashbackanvändaren söker studievägledning står Moralpanik redo!

Vad säger forskningen, lagen och moralen om att välja utbildning efter status eller intresse? Är det läge för moralpanik, eller kan man komma undan med en lätt skamvåg?

Read More
Sara Berg
#studietids caféguide: Bullar & Bröd Stenugnsbageri

CAMPUS STHLM En ynka (vi alla vet att den är jättelång) station från Universitet ligger Tekniska Högskolan med det vansinnigt trevliga stenugnsbageriet Bullar & Bröd med stora, stora fönster mot Valhallavägen och trendig inredning. Här luktar det alltid bullar. Kan vara norra Europas bästa säljknep för herregud vad sugen man blir av detta!

Read More
Caroline Aderman
Studenter sätter klimatpress på universitetet

KLIMAT/MILJÖ Akademin gör inte tillräckligt mycket för att bidra till att nå klimatmålen i Parisavtalet. Det tycker en grupp studenter från miljöföreningen Symbios som jobbar för ett grönare universitet. Att minska de anställdas flygresande, byta bank och förbättra sopsorteringen är tre konkreta förslag.

Read More
Julia Bardh
Greta Thunberg är nya Hitler

SATIR I veckans avsnitt: Daniel väljer att vetenskapligt gå igenom varför folk tror på spöken, Christoffer pratar om inkludering och IKEA och Kirsty pratar om hur Greta Thunberg ersätter Adolf Hitler i debatter och Godwins lag. Sen blir det fasta inslag som Summan av kardemumman, Veckans forskning och Veckans köp. God lyssning!

Efter det här avsnittet tar copy+paste lite paus och kommer tillbaka den 29/3! 

Read More
Axel Wråkhufvud
Blir det nån mat? Makaronilåda

MATLAGNING Den här veckan lagar vi på #studietid den hungriges favorit, makaronilåda. Maträtten som får alla med tomma magar att jubla av förväntan, blir krämigare och lyxigare i och med detta recept. Så på med förklädet och fram med osten, pastan och mjölken. För mormor har inte patent på en riktigt bra klassiker.

Read More
Axel Wråkhufvud
Student tar tåget till Hongkong för klimatets skull

KLIMAT/MILJÖ Att plugga i ett annat land kan vara ett kul sätt att lära sig nya saker och samtidigt se sig om i världen. Men resandet innebär ofta en hög påfrestning på klimatet och allt fler letar efter alternativa färdmedel. Det gäller bland annat Amanda Björkman som just nu planerar sin resa från Stockholm till Hongkong – landvägen.

Read More
Julia Bardh
Plugg 26+ leker språkpodd!

I dagens avsnitt: En finne, en norska och en dalkulla diskuterar kulturkrock och grammatik samt sina fördomar om Island. Hur är det att studera utomlands, alltså i Sverige? Vad gör man när uttryck inte går att översätta och hur hanterar man att ett nytt språk förändrar hur man tänker?

Medverkande: Christine Fullman, Sara Mörk och Meeri Mäkinen

Read More
Sara Berg