Lågt valdeltagande riskerar att urholka kårernas trovärdighet

STUDIESVEPET På Sveriges lärosäten är det kårernas jobb att representera studenter och säkra studentinflytande, men det låga valdeltagandet i kårval riskerar att urholka kårernas trovärdighet. Med anledning av att kårvalrörelsen på SU just har dragit igång diskuterar Alexander Norrgrann studentinflytande, kårval och konsekvenser av att så få studenter röstar i kårval med studenter på SU och Andrea Amft, utredare på Universitetskanslerämbetet (UKÄ). Häng med!

Read More
Sara Berg
MORALPANIK - Flashback special!

MORALPANIK Ska man välja utbildning efter status eller intresse? Är det försent att göra karriär vid 27 års ålder och gå en statusutbildning, t ex jurist eller psykolog? Är det någon som kan berätta varför man bör välja statusyrken om man har betygen för det?

När flashbackanvändaren söker studievägledning står Moralpanik redo!

Vad säger forskningen, lagen och moralen om att välja utbildning efter status eller intresse? Är det läge för moralpanik, eller kan man komma undan med en lätt skamvåg?

Read More
Sara Berg
#studietids caféguide: Bullar & Bröd Stenugnsbageri

CAMPUS STHLM En ynka (vi alla vet att den är jättelång) station från Universitet ligger Tekniska Högskolan med det vansinnigt trevliga stenugnsbageriet Bullar & Bröd med stora, stora fönster mot Valhallavägen och trendig inredning. Här luktar det alltid bullar. Kan vara norra Europas bästa säljknep för herregud vad sugen man blir av detta!

Read More
Caroline Aderman
Studenter sätter klimatpress på universitetet

KLIMAT/MILJÖ Akademin gör inte tillräckligt mycket för att bidra till att nå klimatmålen i Parisavtalet. Det tycker en grupp studenter från miljöföreningen Symbios som jobbar för ett grönare universitet. Att minska de anställdas flygresande, byta bank och förbättra sopsorteringen är tre konkreta förslag.

Read More
Julia Bardh
Greta Thunberg är nya Hitler

SATIR I veckans avsnitt: Daniel väljer att vetenskapligt gå igenom varför folk tror på spöken, Christoffer pratar om inkludering och IKEA och Kirsty pratar om hur Greta Thunberg ersätter Adolf Hitler i debatter och Godwins lag. Sen blir det fasta inslag som Summan av kardemumman, Veckans forskning och Veckans köp. God lyssning!

Efter det här avsnittet tar copy+paste lite paus och kommer tillbaka den 29/3! 

Read More
Axel Wråkhufvud
Blir det nån mat? Makaronilåda

MATLAGNING Den här veckan lagar vi på #studietid den hungriges favorit, makaronilåda. Maträtten som får alla med tomma magar att jubla av förväntan, blir krämigare och lyxigare i och med detta recept. Så på med förklädet och fram med osten, pastan och mjölken. För mormor har inte patent på en riktigt bra klassiker.

Read More
Axel Wråkhufvud
Student tar tåget till Hongkong för klimatets skull

KLIMAT/MILJÖ Att plugga i ett annat land kan vara ett kul sätt att lära sig nya saker och samtidigt se sig om i världen. Men resandet innebär ofta en hög påfrestning på klimatet och allt fler letar efter alternativa färdmedel. Det gäller bland annat Amanda Björkman som just nu planerar sin resa från Stockholm till Hongkong – landvägen.

Read More
Julia Bardh
Plugg 26+ leker språkpodd!

I dagens avsnitt: En finne, en norska och en dalkulla diskuterar kulturkrock och grammatik samt sina fördomar om Island. Hur är det att studera utomlands, alltså i Sverige? Vad gör man när uttryck inte går att översätta och hur hanterar man att ett nytt språk förändrar hur man tänker?

Medverkande: Christine Fullman, Sara Mörk och Meeri Mäkinen

Read More
Sara Berg
EU 💔 internet?

Nu har EU:s lagstiftare till slut enats om nya upphovsrättsregler som ska ge ersättning till de som skapat innehåll som sen sprids på nätet. Något många tror kommer slå hårt mot it-företag och bli slutet för dagens fria internet, rapporterar Sveriges Radio.

Read More
Felix Lidéri