Hackare kom över delar av Muellers Rysslandsutredning

Den särskilda åklagaren i den så kallade rysslandsutredningen Robert Mueller lämnade under onsdagen in ett dokument till en domstol i Washington där det framgår att delar av hemligstämplade dokument läckts av hackare, rapporterar The Guardian.

FOTO: Pixabay

En hackare ska i oktober ha twittrat ut och sagt att man kommit över Muellers material i rysslandsutredningen och laddat upp de mer än 1000 filerna på en fildelningssajt samtidigt som en reporter ska ha erbjudits filerna.

“We’ve got access to the Special Counsel Mueller’s probe database as we hacked Russian server with info from the Russian troll case,”stod det i en tweet. “You can view all the files Mueller had about the IRA and Russian collusion. Enjoy the reading!”

Kontot som skrev detta har med hjälp av IP-adressen spårats till Ryssland och har sedan dess blivit borttaget från twitter.

FBI har inte hittat några bevis på att amerikanska servrar har hackats utan pekar på att läckan av informationen kommer från ryska sidan.

Mueller inkluderade läckan i åtalet mot Concord Management and Colsulting, ett ryskt företag som påstås finansierat hackningar av den ryska trollfabriken Internet Research Agency. Han menar att läckan åter aktualiserar frågan om pågående försök utifrån att lägga sig utredningen, samt att materialet som publicerats har ändrats för att få det att se ut som att de läckta dokumenten var samtliga bevis Mueller hade mot företaget.

Felix Lidéri