Pilsk och sugen på Calippo

SATIR Den här veckan pratar Daniel om de åtalade poliserna som sköt Eric Torell, Christoffer pratar om det "unika" samarbetet mellan Dramaten och Stadsteatern och Kirsty pratar om påskkärringar. Och som vanligt blir det fasta inslag som summan av kardemumman och veckans Köp och veckans forskning. 

Read More
Felix Lidéri
Vem kan du rösta på i kårvalet, och vad vill de egentligen?

KÅRVAL 2019 Årets val till Stockholms universitets studentkårs fullmäktige närmar sig, och nu är det klart vilka kandidater som ställer upp för de fem partierna. Vilka är de? Och vad vill de? Kolla listan och hitta den kandidat du vill ge din röst!

Hur gamla är årets kårvalskandidaterna och vad studerar de? Vilka politiska meriter har de och vilken är den viktigaste kårpolitiska frågan för var och en av dem? Varför har de valt att engagera sig i kårvalet i år och vad tänker de att de gör om tio år?

För att ge väljarna en möjlighet att lära känna de studenter som ställer upp i årets kårval lite bättre skickade vi ett mejl till partierna där vi bad om svar på ett antal frågor samt en bild på varje enskild representant att publicera tillsammans med svaren på frågorna.

Här redovisar vi svaren från de kandidater som valt att medverka, vilket är 82 kandidater av 99 anmälda på parternas sammanräknade nomineringslistor.

Partierna är listade i alfabetisk ordning och kandidaterna presenteras i den ordning de står på partiernas nomineringslistor.

Det är kandidaterna som står för åsikterna som förs fram i svaren, inte #studietid. Även uppfattningar om sakförhållanden är kandidaternas egna och är inte, vid tidpunkten för publicering, faktagranskade av redaktionen. Svaren publiceras i sin helhet.

Read More
Hedvig Holgersson
Jag har aldrig sett en kortväxt källsortera

SATIR I veckans avsnitt av copy+paste kommer Christoffer med ett förslag för hur fotbollsfans ska höras bättre under fotbollsmatcher, Daniel är arg och försöker förbättra hemkunskapen efter att Skolinspektionen har sagt att ämnet inte håller i skolan och Kirsty pratar om klimatets största fiende: astmatikerna! Sen blir det fasta inslag som summan av kardemumman, veckans forskning och veckans köp. God lyssning!

Read More
Axel Wråkhufvud
Är vi ensamma eller en del av någonting större?

CITYFOLK Vi som tar oss fram i staden och fyller tunnelbanevagnar, bussar, cykelbanor och pendeltåg, varje morgon, dag och kväll; vad håller vi på med?

Hur har vi det egentligen? Vi som är folk, som är i Stockholm?

Är vi ensamma eller en del av någonting större? Är vi där, eller någon annanstans? Är vi med varandra, eller mot varandra?

Och vad händer om vi tar oss tid att dokumentera, och uttrycka, hur det känns att vara i rörelse, tillsammans?

I en serie kortfilmer reser vi genom Stockholm för att undersöka oss själva och staden vi bor i. Och vi börjar, såklart, i tunnelbanan.

Read More
Sara Berg
Vem vill du bli?

PLUGG 26+ Vad är folkbildning och hur är det att gå folkhögskola? På universitetet blir du något, men i folkis blir du någon. Hur går det till? Och hur seriöst är det? I dagens avsnitt av Plugg 26+ berättar Sara Piliz Brannäs om utbildningsupplevelsen som har förändrat hennes liv.

Read More
Sara Berg
Hunkiga barn

SATIR I veckans avsnitt pratar Daniel om terrordådet i Nya Zeeland och fenomenet bystander-effect, Christoffer pratar om april-skämtets historia och Kirsty pratar om barnens roll i klimatfrågan. Sen blir det fasta inslag som Veckans Forskning, Veckans Köp och Summan av Kardemumman. God lyssning! 

Glöm inte att det blir standup i Gula Villan på SU den 2:a maj! Det kommer kosta 100kr och det börjar kl 20:00. Det kommer bli standup med Daniel, Kirsty, Christoffer och drottningen av Instagram och superroliga Johanna Nordström. Mer info på Humanistiska föreningens Facebook sida, missa inte!

Read More
Felix Lidéri
Hur jobbar universitetet för att minska sitt flygande?

STUDIESVEPET Stockholms universitet flyger för närmare en miljon i veckan, vilket motsvarar 4559 ton koldioxid på ett år. Alexander Norrgrann har pratat med Eino Örnfeldt, universitetsdirektör vid Stockholms universitet, för att reda ut hur universitetet ser på flygsiffrorna. Vad gör lärosätet för att dra ner på flygandet och finns det några alternativ till flygresor för att minska utsläppen? Och vad tycker studenterna om klimatfrågan och universitetets flygvanor?

Read More
Axel Wråkhufvud
#studietid granskar: SU Airlines - flyger för nästan 1 miljon i veckan

STUDIETID GRANSKAR #studietid har tillsammans med Uppsala studentkårs tidning, Ergo, granskat Stockholms respektive Uppsala universitets flygresor i tjänsten.

Vi har bearbetat data från SU:s ekonomisystem, SU:s resebyrå och Naturvårdsverket. Vi har läst styrdokument och policys. Vi har pratat med engagerade miljösamordnare, forskarna som flyger fem varv runt jorden på ett år, och institutionerna som toppar utsläppslistan.

Och vi har hittat ett universitet med anmärkningsvärt svaga centrala miljömål, brister i sin redovisning av koldioxidutsläpp från flyg och en flygnota som landar på nästan en miljon kronor i veckan.

Varför flyger universitetet så mycket? Hur resonerar de institutioner och forskare som flyger mest? Och vad gör universitetet för att minska den negativa klimatpåverkan som akademikernas flygande innebär?

Read More
Sara Berg
MORALPANIK - Gränser och gränslöshet

MORALPANIK Hur ska man som student och människa förhålla sig till gränser i vardagen? Är det t ex ok att vara barnvakt åt sin studierektors barn och får man ”outa” om en kursare äter samma lunch varje dag? Sara, Jim och Stefanie diskuterar på ett moraliskt plan gränser och gränslöshet i månadens avsnitt av Moralpanik.

Read More
Axel Wråkhufvud
Knäsvag för moderater

SATIR Copy+paste är tillbaka! I veckans avsnitt pratar Kirsty om Brunei och deras införande av sharialagar, Christoffer har köpt en cykel och pratar om fyllekörning och Daniel pratar om de nya internetlagarna som EU har klubbat igenom. Förutom fasta inslag som summan av kardemumman, veckans forskning och veckans köp så erkänner Daniel öppet sin kärlek för SU:s moderater. God lyssning!

PS. Om du vill se Kirsty, Daniel och Christoffer skämta live så kan du göra det på Gula villan (campus Frescati, Stockholms universitet), 2 maj klockan 20.00.

Read More
Sara Berg
#studietids caféguide: Omayma Nytorget

CAMPUS STHLM Ledorden frukost, lunch och fika i en ganska intetsägande lokal men desto trevligare stämning genom en mysig inredning och gullig personal. Hit kommer föräldrar med sina vuxna barn för att bjuda på en trendig lunch och södermalmska mediemän för att visa upp nya vovven och diskutera bostadsmarknaden. Det är en gyllene medelväg där macdatorer samsas om gemytlig utrymme med personer med några grå hårstrån.

Read More
Caroline Aderman
Vad görs för att komma tillrätta med bristerna i studentinflytandet?

STUDIESVEPET I veckans avsnitt tar sig Alexander Norrgrann längre in i frågan om hur studentinflytandet egentligen fungerar på Sveriges lärosäten. Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har efter en kartläggning 2017 lämnat ett flertal rekommendationer till Utbildningsdepartementet på saker som bör ses över för att stärka studentinflytandet, så vad händer på regeringsnivå? Är det någon på utbildningsdepartementet som jobbar med förslag till förbättringar? Och hur jobbar de som är ansvariga för studentinflytandet på Stockholms universitet? Vad gör universitetet och vad gör Stockholms universitets studentkår för att komma tillrätta med t ex det låga deltagandet i kårvalet? Häng med!

Medverkande:
Clas Hättestrand, prorektor, Stockholms universitet
Anton B Hjelm, Vice Ordförande, Stockholms universitets studentkår

Read More
Sara Berg
Fortsatta problem med nya lärplattformen

I höstas kunde #studietid rapportera om den kaosartade, och i många led bristfälliga, digitala arbetsmiljön för studenter på Stockholms universitet. Men trots löften om att den nya lärplattformen Athena ska förbättra situationen så går det långsamt med implementeringen.

Read More
Felix Lidéri
#studietids caféguide: Vurma

CAMPUS STHLM Om du tycker att #studietids caféguide är alldeles för maxad och bara söker ett helt vanligt fik är Vurma rätt ställe för dig. Snudd på klassiskt i fika-världen med trevlig stämning, alltid något kul på menyn och riktigt bra varma mackor.

Read More
Caroline Aderman
Blir det nån mat? Kolasås med bär och grädde

MATLAGNING Varför köpa en halvdan kolasås när det är enkelt att göra en helbra själv? I dagens avsnitt lagar vi på #studietid alla efterrätters bästa vän, kolasås. Såsen som passar till allt från frysta bär till ja, hör och häpna, haloumi. Svår att göra är den heller inte. Så förbered dig med tandborste och tandtråd om du vill förebygga den annars stundande kariesinvationen.

Read More
Axel Wråkhufvud