Nödhjälp för stressade studenter

PLUGG 26+ Är du stressad inför tentan, eller bara allmänt nedstämd? Hjälpen är nära, för idag gästas Plugg 26+ av Studenthälsan. Christine och Sara pratar om stress, hur vi mår och hur man kan tänka för att må lite bättre med Susanna Bitter och Peter Candlert, som båda är leg psykolog / leg psykoterapeut vid Studenthälsan på Stockholms universitet.

Medverkande: Christine Fullman, Sara Mörk, Susanna Bitter och Peter Candlert

Read More
Sara Berg
Podererat SPECIAL: Kårvalet är klart - vad händer nu?

ANALYS I årets kårval röstade 21,17 procent av Stockholms universitets studentkårs (SUS) röstberättigade medlemmar. Det är det högsta valdeltagandet i kårval vid SU sedan 1988. Men vad betyder egentligen resultatet? Vilka majoritetskonstellationer är möjliga? Och hur går det egentligen till när kårpartierna nu ska förhandla med varandra om vem som ska att styra SUS under verksamhetsåret 2019/2020?

I detta specialavsnitt av Podererat analyseras resultatet från årets kårval som blev klart i fredags (3 maj 2019).

Medverkande: Sara Berg, Anton Jägare och Anna Wallgren

Read More
Sara Berg
Carl XVI Gustav = King In The North? 

SATIR I veckans avsnitt pratar Daniel om hur mycket vår värld speglar den i Game of Thrones och Westeros, Christoffer försöker förklara den globala uppvärmningen för dumma fotbollsfans och Kirsty förespråkar den bästa eller sämsta klädseln för föräldrar som lämnar sina barn på skolan. Sen blir det fasta inslag som summan av kardemumman, veckans forskning och veckans köp.

Read More
Felix Lidéri
VETO!

SATIR I veckans avsnitt pratar Christoffer om konstiga jämförelser vissa journalister drar, Daniel pratar om det curlade samhället och Kirsty pratar om hur Satan kommer fram när mäktiga länder använder sin vetorätt till att rösta ner humana lagförslag. Sedan blir det fasta inslag som summan av kardemumman, veckans köp och veckans forskning. God lyssning! 

Read More
Felix Lidéri
VALSVEPET: Kårpartierna möts i debatt inför kårvalet

KÅRVAL 2019 Har du inte bestämt dig vilket parti du ska rösta på i kårvalet? Vill du veta mer om vad de fem kårpartierna vill och vilka frågor de tycker är viktiga? Häng med när kårpartierna möts i debatt inför kårvalet!

Programledare: Alexander Norrgrann och Sara Berg

Medverkande: Martina Smith, Studentpartiet, Lina Johansson, Fi-studenter, Carl Tjernell, Vänsters studentförbund, Jasmin Jaziri Nouri, Allians för Kåren och Nils Bergmark, S-studenter.

Du som är medlem i Stockholms universitets studentkår (SUS) kan lägga din röst på det parti du vill ska styra SUS fram till 3 maj. Röstar gör du via en röstlänk som har skickats till din mejl.

Read More
Axel Wråkhufvud
Multitaskingens mästare gästar Plugg 26+

PLUGG 26+ Hon jobbar konstant och pluggar samtidigt hundra procent. Lina Dawood håller skolpresentationer via FaceTime medan hon jobbar på annan ort. Christine, Sara och Lina pratar om att ha många järn i elden, vilka konsekvenser det har för privata relationer och lite om vad som händer när man tar för mycket bricanyl.

Medverkande: Christine Fullman, Sara Mörk och Lina Dawood 

Read More
Sara Berg
Pilsk och sugen på Calippo

SATIR Den här veckan pratar Daniel om de åtalade poliserna som sköt Eric Torell, Christoffer pratar om det "unika" samarbetet mellan Dramaten och Stadsteatern och Kirsty pratar om påskkärringar. Och som vanligt blir det fasta inslag som summan av kardemumman och veckans Köp och veckans forskning. 

Read More
Felix Lidéri
Jag har aldrig sett en kortväxt källsortera

SATIR I veckans avsnitt av copy+paste kommer Christoffer med ett förslag för hur fotbollsfans ska höras bättre under fotbollsmatcher, Daniel är arg och försöker förbättra hemkunskapen efter att Skolinspektionen har sagt att ämnet inte håller i skolan och Kirsty pratar om klimatets största fiende: astmatikerna! Sen blir det fasta inslag som summan av kardemumman, veckans forskning och veckans köp. God lyssning!

Read More
Axel Wråkhufvud
Är vi ensamma eller en del av någonting större?

CITYFOLK Vi som tar oss fram i staden och fyller tunnelbanevagnar, bussar, cykelbanor och pendeltåg, varje morgon, dag och kväll; vad håller vi på med?

Hur har vi det egentligen? Vi som är folk, som är i Stockholm?

Är vi ensamma eller en del av någonting större? Är vi där, eller någon annanstans? Är vi med varandra, eller mot varandra?

Och vad händer om vi tar oss tid att dokumentera, och uttrycka, hur det känns att vara i rörelse, tillsammans?

I en serie kortfilmer reser vi genom Stockholm för att undersöka oss själva och staden vi bor i. Och vi börjar, såklart, i tunnelbanan.

Read More
Sara Berg
Vem vill du bli?

PLUGG 26+ Vad är folkbildning och hur är det att gå folkhögskola? På universitetet blir du något, men i folkis blir du någon. Hur går det till? Och hur seriöst är det? I dagens avsnitt av Plugg 26+ berättar Sara Piliz Brannäs om utbildningsupplevelsen som har förändrat hennes liv.

Read More
Sara Berg
Hunkiga barn

SATIR I veckans avsnitt pratar Daniel om terrordådet i Nya Zeeland och fenomenet bystander-effect, Christoffer pratar om april-skämtets historia och Kirsty pratar om barnens roll i klimatfrågan. Sen blir det fasta inslag som Veckans Forskning, Veckans Köp och Summan av Kardemumman. God lyssning! 

Glöm inte att det blir standup i Gula Villan på SU den 2:a maj! Det kommer kosta 100kr och det börjar kl 20:00. Det kommer bli standup med Daniel, Kirsty, Christoffer och drottningen av Instagram och superroliga Johanna Nordström. Mer info på Humanistiska föreningens Facebook sida, missa inte!

Read More
Felix Lidéri
Hur jobbar universitetet för att minska sitt flygande?

STUDIESVEPET Stockholms universitet flyger för närmare en miljon i veckan, vilket motsvarar 4559 ton koldioxid på ett år. Alexander Norrgrann har pratat med Eino Örnfeldt, universitetsdirektör vid Stockholms universitet, för att reda ut hur universitetet ser på flygsiffrorna. Vad gör lärosätet för att dra ner på flygandet och finns det några alternativ till flygresor för att minska utsläppen? Och vad tycker studenterna om klimatfrågan och universitetets flygvanor?

Read More
Axel Wråkhufvud
#studietid granskar: SU Airlines - flyger för nästan 1 miljon i veckan

STUDIETID GRANSKAR #studietid har tillsammans med Uppsala studentkårs tidning, Ergo, granskat Stockholms respektive Uppsala universitets flygresor i tjänsten.

Vi har bearbetat data från SU:s ekonomisystem, SU:s resebyrå och Naturvårdsverket. Vi har läst styrdokument och policys. Vi har pratat med engagerade miljösamordnare, forskarna som flyger fem varv runt jorden på ett år, och institutionerna som toppar utsläppslistan.

Och vi har hittat ett universitet med anmärkningsvärt svaga centrala miljömål, brister i sin redovisning av koldioxidutsläpp från flyg och en flygnota som landar på nästan en miljon kronor i veckan.

Varför flyger universitetet så mycket? Hur resonerar de institutioner och forskare som flyger mest? Och vad gör universitetet för att minska den negativa klimatpåverkan som akademikernas flygande innebär?

Read More
Sara Berg
MORALPANIK - Gränser och gränslöshet

MORALPANIK Hur ska man som student och människa förhålla sig till gränser i vardagen? Är det t ex ok att vara barnvakt åt sin studierektors barn och får man ”outa” om en kursare äter samma lunch varje dag? Sara, Jim och Stefanie diskuterar på ett moraliskt plan gränser och gränslöshet i månadens avsnitt av Moralpanik.

Read More
Axel Wråkhufvud
Knäsvag för moderater

SATIR Copy+paste är tillbaka! I veckans avsnitt pratar Kirsty om Brunei och deras införande av sharialagar, Christoffer har köpt en cykel och pratar om fyllekörning och Daniel pratar om de nya internetlagarna som EU har klubbat igenom. Förutom fasta inslag som summan av kardemumman, veckans forskning och veckans köp så erkänner Daniel öppet sin kärlek för SU:s moderater. God lyssning!

PS. Om du vill se Kirsty, Daniel och Christoffer skämta live så kan du göra det på Gula villan (campus Frescati, Stockholms universitet), 2 maj klockan 20.00.

Read More
Sara Berg