Långa fängelsestraff i högskoleprovshärvan

Tack vare nedgrävda väskor med 1,6 miljoner kronor i kontanter och ett usb-minne med listor över fuskare och deras beställda resultat på högskoleprov kunde polisen till slut sätta dit ligan som under flera års tid sålt fusk och omsatt miljonbelopp. Under torsdagsförmiddagen dömdes de huvudåtalade till långa fängelsestraff, rapporterar DN.

Read More
Felix Lidéri
Här är årets 33 nya ord

Flossa, dm: a och bokashi. Det är några av orden som är med i årets nyordslista. Bakom nyordslista står Språktidningen och Språkrådet. Listan utkommer för att belysa nya svenska ord som förekommit under året.

Read More
Martin Nilsson
När studier liknar spel ökar motivationen

Den 5 december är Gamifyus på Stockholmsmässan, en dag inriktad på spelifiering där fokus ligger på hur motivationen kan öka genom att göra verkligheten mer likt ett spel. #studietid har pratat med Adam Palmquist, föreläsare inom spelifiering och doktorand inom informationsteknologi, om hur spelifiering kan hjälpa oss i våra studier.

Read More
Sofia Malm
Universiteten håller sig undan debatt om forskningsfusk

Uppsala universitet (UU) har mottagit en anmälan om forskningsfusk i en studie om kärnavfallshantering från den tidigare KTH-forskaren Torbjörn Åkermark. Båda de inblandade universiteten vill dock framhålla att de inte innebär att universiteten på något sätt tar ställning i frågan om hur kärnavfall ska hanteras.

Read More
Christine Fullman
Stora skillnader mellan lärosäten i antalet lärarledda timmar

Är du humaniorastudent i Stockholm? Då får du 7,9 timmar lärarledd tid i veckan under din första termin. Humaniorastudent i Lund? Då får du 12,4 timmar i veckan med lärare din första termin. Det visar en ny rapport från UKÄ. Stora skillnader, men samtidigt finns det inget sätt för dig att ta reda på hur mycket lärarledd tid du kommer att få innan du söker en utbildning.

Read More
Felix Lidéri
De psykedeliska drogernas comeback

MDMA och magiska svampar mot mental ohälsa. Efter sextio år är forskning om psykedeliska droger för medicinskt syfte åter aktuellt.
– Läkemedelsforsk-
ningen har tappat i innovation och med det har psykedeliska droger blivit intressanta, säger Michael Skragge, utbildad psykolog från Stockholms universitet.

Read More
Nanna Olson
60 procent färre vilda djur än 1970

KLIMAT OCH MILJÖ Igår släppte Världsnaturfonden sin Living planet report 2018 som granskar planetens tillstånd. Rapporten, som är den tolfte i ordningen på 20 år, visar att världens vilda ryggradsdjur minskat med 60 procent sedan 1970.

Read More
Felix Lidéri