Universiteten håller sig undan debatt om forskningsfusk

Uppsala universitet (UU) har mottagit en anmälan om forskningsfusk i en studie om kärnavfallshantering från den tidigare KTH-forskaren Torbjörn Åkermark. Båda de inblandade universiteten vill dock framhålla att de inte innebär att universiteten på något sätt tar ställning i frågan om hur kärnavfall ska hanteras.

Read More
Christine Fullman
Stora skillnader mellan lärosäten i antalet lärarledda timmar

Är du humaniorastudent i Stockholm? Då får du 7,9 timmar lärarledd tid i veckan under din första termin. Humaniorastudent i Lund? Då får du 12,4 timmar i veckan med lärare din första termin. Det visar en ny rapport från UKÄ. Stora skillnader, men samtidigt finns det inget sätt för dig att ta reda på hur mycket lärarledd tid du kommer att få innan du söker en utbildning.

Read More
Felix Lidéri
De psykedeliska drogernas comeback

MDMA och magiska svampar mot mental ohälsa. Efter sextio år är forskning om psykedeliska droger för medicinskt syfte åter aktuellt.
– Läkemedelsforsk-
ningen har tappat i innovation och med det har psykedeliska droger blivit intressanta, säger Michael Skragge, utbildad psykolog från Stockholms universitet.

Read More
Nanna Olson
60 procent färre vilda djur än 1970

KLIMAT OCH MILJÖ Igår släppte Världsnaturfonden sin Living planet report 2018 som granskar planetens tillstånd. Rapporten, som är den tolfte i ordningen på 20 år, visar att världens vilda ryggradsdjur minskat med 60 procent sedan 1970.

Read More
Felix Lidéri
Åtal väcks i högskoleprovshärva

Med hjälp av modifierade mobiler sålde man fuskpaket som gav "önskat resultat" på högskoleprovet. Nu åtalas 31 personer för inblandning i ett brottsmål som kan komma att växa ytterligare då minneskort med kontaktuppgifter till köparna hittas, rapporterar DN.

Read More
Felix Lidéri
Lita på andra och lev längre

Vill du leva längre? Sluta misstro och börja istället lita på folk. Forskare från Lunds och Stockholms universitet kan i en studie baserad på data från USA peka på att tilltro till andra kan ge dig tio extra månader i livslängd. Resultaten presenteras nu i tidskriften Journal of Epidemiology and Community Health.

Read More
Felix Lidéri
TEMA: Digital arbetsmiljö

TEMA: Digital arbetsmiljö tittar närmare på hur det egentligen står till med SU:s IT-miljö och studenternas digitala arbetsmiljö. Är den bra? Dålig? Eller rent av förskräcklig?

Read More
Felix Lidéri
Amazon byggde sexistisk AI

Internetjätten Amazon byggde och lanserade 2014 en AI vars uppgift var att sortera och betygsätta jobbansökningar till som kom in till företaget, men inom bara ett år hade den utvecklat en sexistisk inställning, det rapporterar Reuters.

Read More
Felix Lidéri
Dubbdäck stjälper mer än hjälper

I Sverige väljer drygt sex av tio förare att köra med dubbdäck när vintern kommer. Och trots att dubben river upp skadliga partiklar från asfalten har vi tänkt att dubben i längden räddar fler liv än dödar. Men enligt en ny studie från Chalmers, som också inkluderar riskerna för arbetarna i Kongos kobolt-gruvor, ser det annolunda ut, skriver TT.

Read More
Felix Lidéri