Åtal väcks i högskoleprovshärva

Med hjälp av modifierade mobiler sålde man fuskpaket som gav "önskat resultat" på högskoleprovet. Nu åtalas 31 personer för inblandning i ett brottsmål som kan komma att växa ytterligare då minneskort med kontaktuppgifter till köparna hittas, rapporterar DN.

Read More
Felix Lidéri
Lita på andra och lev längre

Vill du leva längre? Sluta misstro och börja istället lita på folk. Forskare från Lunds och Stockholms universitet kan i en studie baserad på data från USA peka på att tilltro till andra kan ge dig tio extra månader i livslängd. Resultaten presenteras nu i tidskriften Journal of Epidemiology and Community Health.

Read More
Felix Lidéri
TEMA: Digital arbetsmiljö

TEMA: Digital arbetsmiljö tittar närmare på hur det egentligen står till med SU:s IT-miljö och studenternas digitala arbetsmiljö. Är den bra? Dålig? Eller rent av förskräcklig?

Read More
Felix Lidéri
Amazon byggde sexistisk AI

Internetjätten Amazon byggde och lanserade 2014 en AI vars uppgift var att sortera och betygsätta jobbansökningar till som kom in till företaget, men inom bara ett år hade den utvecklat en sexistisk inställning, det rapporterar Reuters.

Read More
Felix Lidéri
Dubbdäck stjälper mer än hjälper

I Sverige väljer drygt sex av tio förare att köra med dubbdäck när vintern kommer. Och trots att dubben river upp skadliga partiklar från asfalten har vi tänkt att dubben i längden räddar fler liv än dödar. Men enligt en ny studie från Chalmers, som också inkluderar riskerna för arbetarna i Kongos kobolt-gruvor, ser det annolunda ut, skriver TT.

Read More
Felix Lidéri
Svenskt startup-företag testar hur mycket jante du är

De flesta skandinaver känner till Jantelagen. Lagen från Aksel Sandemoses bok En flykting korsar sitt spår om den fiktiva staden Jante som vi lärt oss att både älska och hata. Nu har det svenska startup-företaget Mentimeter utvecklat ett quiz som undersöker om du lever i enlighet med den outtalade uppförandekoden.

Read More
Felix Lidéri