Prefekt på SU: Orimligt att politiker vill att ändra socionomutbildningen

Högerpartiernas vilja att reformera socionomutbildningen tycker Stefan Wiklund, prefekt för institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet, är ett populistiskt utspel.
– Det är ganska anmärkningsvärt, att politiker vill gå in och styra i enskilda utbildningar, säger han.

I Tidöavtalet har regeringspartierna M, KD och L tillsammans med SD kommit överens om att man vill reformera socionomutbildningen.

Socionomutbildningen reformeras för att göra kriminalitet bland ungdomar till ett obligatoriskt utbildningsmoment. Möjlighet till specialisering på ungdomsbrott införs i utbildningen. Särskilda forskningsmedel anslås till området sociala insatser mot unga i kriminalitet.

Detta tycker Stefan Wiklund, prefekt för institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet, inte är rimligt.

– Det visar en fullständig okunskap om hur den här utbildningen vuxit fram under 100 år, berättar han.

Socionomutbildningen är en grundutbildning där man ska få breda kunskaper för att kunna börja arbeta som socionom inom vilket område som helst. Specialistkunskap får man genom ytterligare studier eller genom yrkeslivet.

– Vi är hela tiden på tå när det gäller vårt utbildningsprogram. Det är problematiskt att lägga in kurser på politisk beställning eftersom alla kurser på socionomprogrammet hänger ihop från termin till termin.

Stefan Wiklund tycker att gängproblematiken är skrämmande och att samhällsutvecklingen i det avseendet har varit remarkabel, men att han trots det inte ser någon anledning till att möjliggöra specialisering för det i utbildningen.

– Även om det är ett samhällsproblem av stort mått, finns det andra sociala problem som berör väsentligt fler människor.

Han menar att det alltid finns något som är på tapeten, så som ensamkommande flyktingbarn, missbruksproblem bland vuxna, hemmasittare och ätstörningar för att nämna några. Och att man inte kan ändra i grundutbildningen beroende på vad som är aktuellt just nu.

– Det är olyckligt att man vill individualisera problemet och att man tänker att man ska behandla bort det här. När man istället kan se det som att orsaken är ökande klyftor i samhället där unga människor inte känner en framtid. Nyrekryteringen till gängkriminaliteten verkar vara omättlig och det är ett symtom någonting som kanske snarare bör adresseras på en strukturell nivå, säger Stefan Wiklund.

#studietid har sökt utbildningsminister Mats Persson (L) och statsminister Ulf Kristersson (M) utan framgång.

Sofi Röjlar