Ny rapport från SJ: Studenter väljer tåget framför bil och flyg

Enligt en ny rapport från SJ reser studenter mer klimatsmart än genomsnittssvensken. Deras resande ökade under första halvåret med 26 procent och fler väljer idag tåget istället för flyg och bil. Det visar SJ:s rapport om studenters resvanor som de gjort med hjälp av deras egna statistik och en undersökning från Sifo.

FOTO: Christian Kruse/SJ

Enligt SJ når tågresandet rekordnivåer med en femprocentig ökning till 31,8 miljoner resor under 2018, men studenternas resandetillväxt var också betydligt större än genomsnittet. Anledningen till ökningen hos studenter är bland annat klimatdebatten. 73 procent av studenterna tänker på miljön när det reser idag jämfört med 53 procent av svenskarna i gemen.

– Att framtidens resenärer, studenterna, är klimatsmarta och reser allt mer med tåg är positivt och ställer även krav på framtiden. Vi kommer definitivt att behöva både fler tåg och spår för att möta efterfrågan när nästa generation kommer ut i arbetslivet och vill resa allt mer, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ i pressmeddelandet.

Kvinnliga studenter reser också mer klimatsmart än de manliga studenterna. 53 procent av kvinnorna och 25 procent av männen väljer tåg framför bil. 58 procent av kvinnorna och 41 procent av männen väljer tåget före flyg.

En annan förklaring till ökningen är kostnadssänkningen. Biljettpriset för studenterna sjunkit med 34 procent de senaste sex åren. Även bekvämlighet ses som en faktor bland studenterna när de väljer tåg.

Allra flest resenärer reser också till de större lärosätena. Mest populära SJ-linjen bland studenter under första halvåret i år var Stockholm-Västerås-Örebro-Göteborg, följt av Stockholm-Malmö-Köpenhamn och Stockholm-Uppsala.

Läs mer om studenters tågvanor i SJ:s rapport här.

Felix Lidéri