Accelerator slår upp portarna med Tino Sehgal

Efter att Rektor Astrid Söderbergh Widding inrättade Accelerator 2015 har projektet hittills bara lånat sig in i olika lokaler på campus. Men snart öppnar Accelerator i egna lokaler för första gången. Den nya konsthallen ska bli en mötesplats för människor, konst, vetenskap och samhällsvetenskap. Den 6 september öppnar man med Tino Sehgals utställning This progress, meddelar universitet i ett pressmeddelande.

Richard Julin. FOTO: Ingmarie Andersson/Stockholms universitet

Fredagen den 6 september öppnar Accelerator med sin första utställning. Tino Sehgals This progress, en installation som ska ifrågasätta behovet av materiella resurser och utgörs ofta av "de samtal och möten som uppstår mellan besökarna och de medverkande". I verket som kommer visas på Accelerator har man rekryterat femtio personer som ska medverka i installationen, flera av dem verksamma forskare vid Stockholms universitet.

– I en tid av åsiktspolarisering och stark specialisering ökar klyftorna mellan människors världsbilder, upplevelsen av vad som är fakta och sanning skiljer sig åt mellan individer. Accelerators huvudsyfte är att visa konst som stimulerar till samtal, gärna mellan människor som har olika intressen och åsikter och mellan discipliner som annars inte möts. Det är vår ambition att Accelerators program som helhet ska bidra till ett mer öppet och empatiskt samhälle, säger Richard Julin, konstnärlig ledare för Accelerator i pressmeddelandet.

Se när Alexander Norrgrann i Studiesvepet i våras besökte byggnationen av konsthallen och träffade Accelerators konstnärliga ledare Richard Julin.

Läs mer om Accelerator, Tino Sehgal och utställningen här.

Felix Lidéri