Hundägarskapet kan sitta i generna

Hundmänniska? Ny forskning från Uppsala universitet visar på att det kan vara genetiskt. Det är en grupp svenska och brittiska forskare som tillsammans i en ny studie undersökt ärftlighet och hundägande med hjälp av över 35 000 tvillingpar från Svenska Tvillingregistret samt två svenska hundägarregister. Enligt studien står generna för nästan halva förklaringen i valet om att skaffa hund, skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande. 

FOTO: Tamer Tourque/Pixabay

– Vi blev överraskade att se hur mycket en persons genuppsättning bidrar till valet att skaffa hund. De här resultaten är viktiga för att förstå samspelet mellan hund och människa genom tiderna. Trots att hundar och andra husdjur är vanliga medlemmar i hushåll runt om i världen så vet man ganska lite om hur de påverkar vårt dagliga liv och vår hälsa och vad som avgör valet att skaffa hund. Kanske har vissa personer en starkare medfödd förmåga och vilja att ta hand om husdjur än andra, säger Tove Fall, studiens huvudförfattare och professor i molekylär epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper och Scilifelab vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Då enäggstvillingar helt delar genuppsättning samtidigt som tvåäggstvillingar endast delar hälften kunde forskarna undersöka både geners och miljös påverkan. Studien visade att enäggstvillingarna oftare fattade samma beslut om hundägande som sitt tvillingsyskon än vad tvåäggstvillingarna hade gjort. Forskarna menar därför att generna kan förklara mer än femtio procent av egenskapen hundägande.

– Den här typen av tvillingstudier kan inte säga oss exakt vilka gener som är inblandade men här ser vi för första gången att gener och miljö spelar lika stor roll för om man skaffar hund. Nästa uppenbara steg är att försöka identifiera vilka genetiska varianter som påverkar det här valet och hur de relaterar till personliga egenskaper och andra faktorer så som allergier, säger Patrik Magnusson, studiens seniorförfattare och forskare vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet samt chef för Svenska Tvillingregistret, i ett pressmeddelande.

Felix Lidéri