Har du råd med ett svärd av valyriskt stål?⚔️

Sista säsongen av Game of Thrones är igång! Då är det väl också på tiden att du lär dig värdet av Westeros valuta, eller? Vad får du för tre kopparmynt och vad är en gulddrake värd?

FOTO:  Therese Nordlund Edvinsson

Rodney Edvinsson, professor i ekonomisk historia vid Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer vid Stockholms universitet, har tagit fram en prisomräknare där du kan räkna om Westeros valuta och se hur mycket det skulle motsvara i dagens penningvärde.

Det finns olika sätt att omsätta seriens valuta till dagens penningvärde. Rodney Edvinsson har tittat på årsinkomster för att få ett mått att förhålla sig till.

– Det finns lite olika sätt att göra det på och jag tycker att det bästa sättet inte är att utgå ifrån konsumentprisindex utan att istället basera det på hur mycket man tjänar, alltså årsinkomsten, säger Rodney Edvinsson i ett pressmeddelande på SU.se.

Tack vare en stor kollektiv insats av seriens fans, som sammanställt prisuppgifterna från både böcker och serien, har Rodney själv inte behövde göra den delen av arbetet. Och genom att sen jämföra uppgifter som att en limpa bröd kostar 3 kopparmynt med hur många limpor en arbetare i medeltidens England hade råd med kunde man börja räkna om valutan.

Även om ekonomin i Westeros, enligt Rodney Edvinsson, hänger ihop hyfsat bra bör man ta vissa summor med en nypa salt.

– Vissa summor är verkligen extravaganta. I Handens turnering i början av serien låg prissumman på 100 000 gulddrakar. Det skulle motsvara, i dagens värde, 8 miljarder amerikanska dollar. Så de som vann den här turneringen skulle bli extremt rika, säger Rodney Edvinsson i ett pressmeddelande på SU.se.

Rodney Edvindsson kunde också se att köttet i Westeros är mycket dyrare i förhållande till spannmål jämfört med hur det faktiskt var på medeltiden. Men förhållandet mellan årsproduktion och statsskuld matchar det medeltida Europa relativt väl - i början av serien uppgår årsproduktionen till 27 miljoner gulddrakar samtidigt som statsskulden i början av serien låg på 6 miljoner.

Är du nyfiken på att veta hur många kopparmynt som skulle krävas för att köpa dagens ranson av nudelsoppa eller hur många gulddrakar som krävs för att betala insatsen till din drömlya kan du räkna ut allting själv här:

Felix Lidéri