Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris

Klimataktivisten Greta Thunberg som började en skolstrejk för klimatet inför Sveriges riksdagsval i augusti har nominerats till Nobels fredspris. Bakom nomineringen står tre norska riksdagsledamöter, rapporterar norska Verldens gang.

FOTO: Anders Hellberg/Wikimedia

Det är stortingsrepresentanten Freddy André Øvstegård, Mona Fagerås och Lars Haltbrekken, alla från Sosialistisk Venstreparti (SV) som har nominerat 16-åringen.

“En tilldelning av Nobels fredspris till Greta Thunberg och elevstrejkerna för klimatet kommer vara ett viktigt bidrag till att erkänna att klimatåtgärder och fredsförpliktelser går hand i hand och ger styrka till folkrörelser för klimatåtgärder”, står det bland annat i politikernas nominering.

– Vi har nominerat Greta Thunberg eftersom klimathotet kan vara en av de största bidragande orsakerna till krig och konflikt, säger Freddy André Øvstegård till VG.

Greta Thunberg har under kort tid kommit att bli en förebild för många inom miljörörelsen och har sedan augusti påverka mängder av människor, runt om i världen.

Under onsdagskvällen kommenterade Greta Thunberg själv nomineringen till Aftonbladet:

– Det är så klart en ära och väldig fint att bli nominerad till ett så stor pris. Det känns ofattbart och lite konstigt.

På frågan om nomineringen är ett bevis på hennes genomslag svarar hon:

– Ja. Att något som rör klimat och miljö tas upp så här är väldigt bra.

Greta Thunberg står nominerad till Nobels fredspris tillsammans med 301 kandidater, varav 223 är personer och 78 är organisationer. Vilka som nominerats blir inte offentliggjort.

Felix Lidéri