Powernappa dig till en bättre hälsa

Inte nog med att en tupplur på eftermiddagen kan vara härlig, en ny amerikansk studie visar på att den också kan vara bra för dig, rapporterar Science daily.

FOTO: Skeeze, Pixabay

Studien, som är publicerad av American College of Cardiology, tyder på att en tupplur kan sänka ens blodtryck med cirka 5 mmHg (den enhet man mäter blodtrycket i). Detta är ungefär en lika stor sänkning som en minskad konsumtion av salt och alkohol kan ge och kan därför påverka en persons välmående, skriver Science Daily.

– Dessa fynd är viktiga därför att en sänkning av endast 2 mmHg i blodtrycket kan reducera risken för kardiovaskulära problem så som hjärtattacker med upp till 10 procent, säger Manolis Kallistratos, kardiolog vid Asklepieion General Hospital i Grekland, samt medförfattare till studien och fortsätter:

– Har du lyxen att kunna ta en tupplur under dagen, så kan alltså tuppluren också hjälpa till med blodtrycket. Tupplurar är lätt att få in som rutin och kostar generellt sett ingenting.

Totalt medverkade 212 personer med en snittålder på 62 år i studien. Ungefär en av fyra som deltog var rökare och/eller hade diabetes typ två, skriver Science Daily.

Under studien bevakade man deltagarnas blodtryck 24 timmar i sträck, de mätte även deltagarnas sömn samt matintag.

Forskarna kunde komma fram till att det övre trycket var 5,3 mmHg lägre bland de som hade tagit sig en liten tupplur än de som inte gjorde det. Studien tyder också på att det finns en direkt korrelation mellan hur mycket man sover under dagen och hur ens blodtryck påverkas.