Fuskande studenter förlorar sina utbildingsplatser

I januari föll domen i högskoleprovshärvan, både mot de som orkestrerade fusket och fuskarna. Igår, torsdag, underkändes provresultaten för 22 av 23 fuskarna i efterhand och de kommer troligen behöva lämna sina utbildningsplatser, skriver DN.

Utöver sina förlorade utbildningsplatser kommer fuskarna inte heller få göra ett nytt högskoleprov på två år enligt beslutet som fattats av UHR, Universitets- och högskolerådet.

– Det som händer i de fall där de blivit antagna på sitt provresultat är att vi meddelar högskolan eller universitetet att det är återkallat, och så kan de fatta beslut om att ta tillbaka deras utbildningsplats. Jag utgår i från att det blir så, säger Karin Andrén på UHR:s presstjänst till DN.

Totalt rör det sig om sju universitet och högskolor som har tagit in fuskare på sina program: Kungliga Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Lunds universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet och Örebro universitet.

UHR fortsätter dessutom att utreda drygt 200 misstänkta fuskare som fanns med i HP-hjälpens kundregister. Det rör sig om personer som skrev provet våren 2017, hösten 2017 och våren 2018.

Felix Lidéri