Studentlägenheter hyrs ut privat till turister

Av totalt 46 000 i Stockholms studentbostadskö söker 19 000 studenter aktivt bostad i Stockholm. Samtidigt hyrs flera studentlägenheter ut i andra hand på Airbnb trots att det inte är tillåtet, visar en granskning av P4 Stockholm.

FOTO: Pixabay

Flera studentlägenheter i Stockholm finns ute för uthyrning på sajten Airbnb för turister. Samtidigt som nära 20 000 studenter aktivt letar efter boende väljer vissa att hyra ut på Airbnb.

P4 Stockholm har gått igenom alla Airbnbs 7 100 Stockholmsannonsser och har kunnat identifiera 35 stycken lägenheter som ligger ute för korttidsuthyrning. Trots att det inte är tillåtet. För att få hyra ut din studentbostad i andra hand måste den som hyr vara student samt bo där minst fyra veckor

KTH-studenten Jesper Berg har sökt bostad i ett halvår och blir förvånad när P4 Stockholm berättar siffrorna.

– Man pratar om att det är en bostadskris här i Stockholm, för studenter och för egentligen alla. Och att när någon väl får tag på ett ställe då väljer att hyra ut är tråkigt, säger Jesper Berg.

Det görs däremot kontroller på de som hyr studentbostäder och förra året blev 104 personer av med sina kontrakt på grund av olovlig uthyrning. Något som Andreas Moilanen, ordförande för Stockholms studentkårers centralorganisation tycker är bra.

– De som hyr ut lägenheterna bor ju inte där själva, vilket gör att bitar av kösystemet fallerar när folk går runt det och försöker sko sig på studenter, säger han till P4 Stockholm.

Felix Lidéri