Polisen vill använda ansiktsigenkänning

Snart kan svensk polis vara på väg att få använda ansiktsigenkänning i sin övervakning, rapporterar SVT. Tekniken är efterlängtad och har redan använts i flera år i till exempel Kina.

FOTO: Pixabay

Nationellt forensiskt centrum, NFC, säger sig vara redo att köpa in teknik för ansiktsigenkänning och väntar nu svar ifrån en analys av juridiska förutsättningar.

Trots effektiviteten som tekniken uppvisat är frågan om utökad övervakning kontroversiell.

– Det finns en oerhörd potential att kartlägga enskilda individer med den här tekniken, vilket innebär att anonymiteten på allmänna platser på sikt kan försvinna, säger Jenny Bård

Även Janne Flyghed, kriminolog på Stockholms universitet, är skeptisk till tekniken.

– Risken är förstås att det missbrukas. Förutom att det kan vara en grav integritetskränkning så kan det bli en registrering av personer som inte begått brott, säger han och påpekar att det inte skulle vara första gången som den här typen av tvångsmedel normaliseras och sprids mot allt lindrigare typer av beteende.

Han påpekar dock att ämnet är komplext och att vi behöver börja prata om det mer.

– Det är kanske inte problem om vi fortsätter befinna oss i den politiska kontext som vi gör idag. Men vad händer om tio år, vad vet vi om det politiska systemet då och vad kommer de bestämma med den här typen av redskap? Jag tycker att vi borde ha en debatt om det här redan idag, tillägger han till SVT.

Hittills har varken NFC eller polisens rättsavdelning varit i kontakt med Datainspektionen, men enligt Jenny Bård är de skyldiga att samråda med Datainspektionen innan de inför den här typen av personuppgiftsbehandling.

– Vi behöver hjälpas åt att bedöma vad som är en rimlig nivå på vad som ska krävas för att den här tekniken ska kunna användas, säger hon till SVT.

Felix Lidéri