EU 💔 internet?

Nu har EU:s lagstiftare till slut enats om nya upphovsrÀttsregler som ska ge ersÀttning till de som skapat innehÄll som sen sprids pÄ nÀtet. NÄgot mÄnga tror kommer slÄ hÄrt mot it-företag och bli slutet för dagens fria internet, rapporterar Sveriges Radio.

FOTO: Redaktionen

Efter att #studietid rapporterade om införandet av lÀnkskatt och innehÄllsfilter och dess potentiella effekter i höstas har förhandlingarna om förslagen varit mÄnga och lÄnga samt kantats av intensiva lobbykampanjer. Nu har EU:s lagstiftare enats om nya upphovsrÀttsregler som nu visar sig vara hÄrdare Àn tidigare förslag.

Tanken har varit att uppdatera EU:s upphovsrÀttsregler för att matcha dagens digitala verklighet och ge upphovsmÀnnen till exempelvis texter, bilder eller musik betalt om deras innehÄll sprids pÄ nÀtet.

I förslaget ska stora aktörer som Google eller Facebook tvingas betala skatt om nÄgon lÀnkar innehÄll samt implementera innehÄllsfilter som tar bort upphovsskyddat material. NÄgot Anna Troberg, förbundsordförande för DIK, facket för kultur och kommunikation, i september stÀllde sig starkt skeptisk till.

– Vi har inga problem med att de lyfter upp och tittar pĂ„ upphovsrĂ€ttslagen. Den behöver ses över och anpassas. Men problemet med artikel 13 Ă€r ju att det Ă€r en ganska dyr och en ganska dĂ„lig lösning som inte Ă€r förankrad i hur verkligheten ser ut idag. SĂ„dana filter kan inte sĂ€rskilja exakt allt som Ă€r skyddat eller ej. Och de flesta aktörer pĂ„ nĂ€tet kommer inte ha rĂ„d att betala för ett sĂ„nt filter. Vilket i sin tur gör att de större sajterna kommer överleva medan de mindre helt enkelt inte har rĂ„d, sa Anna Troberg till #studietid i september.

Axel Voss, den ansvarige förhandlaren i EU-parlamentet, menar att anvÀndarna inte kommer pÄverkas utan att allt ansvar kommer vila pÄ plattformarna, och att detta inte betyder slutet för ett fritt internet.

– Youtube kommer finnas kvar, anvĂ€ndare kommer kunna vara kreativa och ladda upp memes, sĂ€ger Axel Voss till Sveriges Radio.

Julia Reda, tysk piratpartist hÄller inte med.

– AnvĂ€ndare kommer se blockering pĂ„ grund av upphovsrĂ€tt, och blockering av deras konton Ă€ven i fall dĂ€r uppladdningar Ă€r lagliga, sĂ€ger Julia Reda till Sveriges Radio.

Efter EU-lagstiftarnas uppgörelse ÄterstÄr bara ett godkÀnnande av medlemslÀnderna och parlamentet, normalt mer av en formalitet.

Max Andersson (Mp) har varit en av de mest kritiska svenska EU-parlamentarikerna och uppger till Breakit att han kommer rösta emot förslaget senare i vÄr och hoppas samtidigt att försÀmringen kan fÄ flera att vilja fÀlla förslaget.

– Det nya förslaget Ă€r till och med sĂ€mre Ă€n det förra. Stora och viktiga delar av internet Ă€r hotat. Men ju sĂ€mre förslag, desto större chanser har vi att stoppa det, sĂ€ger Max Andersson till Breakit.

Felix Lidéri