Emojin fyller 20 år!

BILD: Emojipedia Sample Image Collection.

1999 skapade japanen Shigetaka Kurita den första emojin. Det internationella bildspråket var till en början endast för japaner men efter att Apple 2008 inkluderade "emoji-tangentbordet" till sina japanska iPhone-användare började olika hacks och så kallade "jailbreaks" öppna upp för en global användning. Sedan dess har emojin varit en självklar del i vår textkommunikation och när Emojipedia förra veckan presenterade version 12 låg ett stort fokus på inkludering och representation. Nu har #internetmuseum sammanställt emojins historia på deras hemsida.

När du ändå är där kan du samtidigt prova på hur det kändes för dina föräldrar att ta sina första stapplande klick på the world wide web. De hade det inte lätt, så ha lite överseende nästa gång du få den obegripliga gråt-skratt-emojin i din instagrams kommetarsfält.