Högskolan i Gävle förbjuder barn på föreläsningarna

I mitten av december förra året införde Högskolan i Gävle en policy som förbjuder barn på deras föreläsningar. Ett beslut som för många studerande föräldrar kom som en överraskning, rapporterar Metro.

I flera månader pendlade Emelie Pettersson två timmar från Järvsö till Gävle för att plugga till förskollärare. Då hennes son är åtta månader gammal och hennes sambo jobbar heltid har Emelie Pettersson inte sett någon annan lösning än att ta med sin son till skolan.

Men i mitten av december bestämde Högskolan i Gävle om att förbjuda barn på deras föreläsningar. Något som drabbar Emelie Pettersson och tre av hennes studiekamrater hårt.

– Jag är inte emot beslutet som sådant, jag förstår att det kan störa. Men på grund av skolans dåliga information fick vi ingen chans att lösa med barnpassning så det blev lite kaos, säger Emelie Pettersson till Gefle Dagblad, som var först att rapportera om detta.

Beslutet kom oväntat och har orsakat stora problem för Emelie, både i skolan och hemma.

– Jag är jättearg över att kommunikationen har varit så dålig. Vi som är föräldrar får betydligt sämre förutsättningar att klara skolan, det är inte lika för alla helt enkelt och det gör mig upprörd. Man måste kunna få vara mamma och utbilda sig samtidigt, säger Emelie Pettersson.

Skolans beslut har bland annat ställt till problem med matningen då hennes son efter att han varit bortlämnad under långa perioder inte längre ville amma, han ville inte heller ha ersättning.

– Jag var tvungen att pumpa mjölk i flera timmar innan jag åkte iväg till skolan, säger Emelie Pettersson

Även Emelies skolresultat har blivit lidande på grund av förbudet då hon allt oftare behövt stanna hemma från skolan.

– Jag har fått betydligt fler rester nu än innan det här beslutet. Ibland kan vi lösa det med barnvakt, men ofta har jag varit tvungen att stanna hemma. Då har jag missat vissa föreläsningar och obligatoriska seminarier som gjort att jag inte hänger med lika bra i undervisningen, det har varit jättetufft, säger hon.

Enligt Emelie har viljan från Högskolan i Gävle varit liten.

– De säger att de ska erbjuda oss personliga lösningar men jag har inte fått någon återkoppling alls. Allt de säger är att beslutet är taget och står fast, de har inte velat diskutera det, säger hon.

Maria Strand är chef för utbildningsstöd på Högskolan i Gävle och har varit med och fattat beslutet. Hon säger till Metro att beslutet grundar sig i högskolans arbetsmiljöansvar.

– På den senaste tiden har det eskalerat och allt fler har tagit med sina barn.  Det har blivit problem med arbetsron både för studenter och lärare.

Maria Strand beklagar också att informationen inte nått ut till alla berörda studenter.

– Det här beslutet är ganska nytt och därför har inte informationen nått ut till alla. Det är tråkigt och beklagligt för de enskilda studenter som har blivit drabbade. Men ett beslut måste börja gälla någon gång.