Nobelpriset 2019: Fysik

Nobelprisveckan fortsätter med tillkännagivandet av priset i fysik. Kungliga vetenskapsakademien beslutade om att dela priset i två, där ena halvan går till James Peebles “för teoretiska upptäckter inom fysikalisk kosmologi” och andra halvan delas gemensamt mellan Michel Mayor Didier Queloz ”för upptäckten av en exoplanet i bana kring en solliknande stjärna”, skriver Kungl. Vetenskapakademien.

James Peebles, Michel Mayor and Didier Queloz © Nobel Media 2019. Illustration: Niklas Elmehed

James Peebles teoretiska ramverk, utvecklat från och med 60-talet har legat till grund för omvandlandet av våra spekulationer om världsalltet till vetenskap.

"Med sina teoretiska verktyg och beräkningar kunde James Peebles tolka dessa avtryck från universums tidigaste barndom och upptäcka nya fysikaliska processer." skriver Kungl Vetenskapsakademien.

Prisets andra halva delas mellan Michel Mayor och Didier Queloz som 1995 upptäckte den första planeten utanför vårt solsystem. En upptäckt som startade en revolution inom astronomin, och sedan dess har över 4 000 exoplaneter hittats i Vintergatan.

Gemensamt för årets pristagare i fysik är att de skakat om vår världsbild och förståelse för universum. Både på ett teoretiskt och praktiskt plan.

Läs mer om priserna här.

Felix Lidéri