Långa fängelsestraff i högskoleprovshärvan

Tack vare nedgrävda väskor med 1,6 miljoner kronor i kontanter och ett usb-minne med listor över fuskare och deras beställda resultat på högskoleprov kunde polisen till slut sätta dit ligan som under flera års tid sålt fusk och omsatt miljonbelopp. Under torsdagsförmiddagen dömdes de huvudåtalade till långa fängelsestraff, rapporterar DN.

Det var i oktober som de tre männen. 26, 23 och 21 år gamla åtalades för att mellan 2015-2018 sålt så kallade fuskpaket till högskoleprovet. I paketet ingick modifierade mobiltelefoner och hörsnäckor som gömdes inuti öronen. Därefter kunde köparna av tjänsten få de antal rätta svar de betalat för upplästa under provtillfället.

”Tingsrätten slår i domen fast att det tre huvudmännen har bedrivit en omfattande verksamhet, under namnet HP-hjälpen, som möjliggjort avancerat fusk på det nationella högskoleprovet. Verksamheten har i huvudsak drivits via internet och har innehållit marknadsföring, säljbrev, prislistor m.m. Fusket har genomförts med avancerad teknisk utrustning som möjliggjort de rätta provsvaren till fuskarna direkt i utrustning placerad inne i örat.” skriver Norrköpings tingsrätt i ett pressmeddelande.

Tjänsten ska ha omsatt miljoner och nu slår tingsrätten fast att de huvudåtalade i målen ska dömas till fängelse i mellan tre år och sex månader och sex år, för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt brott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Även de 23 personer som satt åtalade för att ha fuskat under provet döms. För dem är påföljden villkorlig dom och böter. Fler personer, som inte åtalades nu, misstänks ha köpt fusk av HP-hjälpen.

Tingsrätten skriver att ”brottet varit ett angrepp på hela antagningssystemet” och att ”fusket drabbat ett okänt antal personer som inte kommit in på utbildningar där istället fuskarna gått före” vilket tingsrätten menar motiverar de hårda straffen.

Felix Lidéri