Facebook stäms för bristande stöd åt moderatorer

En tidigare kontraktsanställd på Facebook stämmer nu internetföretaget för att de inte gör tillräckligt för sina moderatorer som drabbas av psykisk ohälsa, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Innehållsmoderatorerna ska enligt stämningsansökan dagligen ”bombarderas av tusentals videos, bilder och livesändningar av sexuella övergrepp av barn, våldtäkt, tortyr, halshuggningar, självmord och mord” utan att de erbjuds tillräckligt psykologiskt stöd.

"Facebook ignorerar sin plikt att bidra med en säker arbetsmiljö och skapar istället en roterande dörr av kontraktsanställda som blir traumatiserade för livet av vad de ser på sitt jobb," säger Korey Nelson, advokat till den tidigare anställda moderatorn.

Facebook har tidigare hävdat att de förser alla sina anställas med heltäckande sjukvård och att de har tillgång till psykologisk vård på plats, både för individ och grupprådgivning.

Totalt ska det enligt Reuters arbeta 7 500 moderatorer, både heltidsanställda och kontraktanställda. Det var efter kritik mot att företaget inte gjorde tillräckligt för att motverka hat och falska nyheter som Facebooks VD Mark Suckerberg svarade med att massanställa fler moderatorer som idag arbetar med att filtrera bort olämpligt och stötande material.