Spansk ministerförlust efter universitetsfusk

Spaniens nybildade regering har på kort tid förlorat två av sina ministrar. Den här gången är det hälsoministern Carmen Monton som väljer att avgå efter att det framkommit oklarheter kring hur hon tagit sin universitetsexamen.

Det var på måndagen den tionde september som nyheten kom om att Spaniens hälsominister fått betyg i kurser vid Kung Juan Carlos universitet i Madrid utan att varken ha medverkat på lektioner eller haft någon kontakt med lärare. Redan dagen efter framkom det dessutom uppgifter om att hennes examensprojekt innehöll plagiat.

Då valde ministern att avgå, samtidigt som hon förnekar anklagelserna mot henne och förklarar sin avgång med hon att inte vill skada sin regering, rapporterar Reuters.

Monton avgång kommer en vecka efter kulturministern Maxim Huertas, som tvingades avgå efter att tio år gamla skatterelaterade oklarheter framkommit.

Det är dock inte första gången Kung Juan Carlos universitet misstänks för att ha givit ut examenstitlar till högt uppsatta politiker. Den förre ledaren för Madrids regionala fullmäktige och ledaren för oppositionspartiet ska ha fått sina titlar på oklara grunder vid samma lärosäte. Båda nekar till anklagelserna.