Reddit lär AI sarkasm

Hittills har en av artificiell intelligens (AI) begränsningar varit dess oförmåga att förstå sarkasm. Datorer behöver hänga med i vad som sägs av vem, med vem, kontexten och flera andra kulturella referenser och skämt för att fullt ut begripa vad som menas i en konversation.

Men nu kan forskare vid Oregon State University vara nära en lösning på frustrerade samtal med chatbotar eller röstassistenter såsom Siri eller Alexa. Genom att bygga en algoritm som undersöker enskilda meningar, meningarna före och efter samt kontexten de sägs i kommer kanske AI snart kunna förstå sarkasm. Och för att bäst hitta sarkasm att ut till lära sig sarkasm gick forskarna såklart till användarforumet reddit och samlade in hundra tusentals av både sarkastiska och osarkastiska exempelmeningar.

Och genom att lyckas undersöka meningar från båda riktningarna, inte bara vänster till höger, utan även från höger till vänster så kunde mjukvaran upptäcka sarkasm med en pricksäkerhet på nära 70 procent. Och trots att det finns mycket kvar att lära på området så kan resultatet klassas som en framgång, skriver techworld.