Nya EU-regler sätter käppar i hjulet för GMO-forskare

I somras slog EU fast nya regler om GMO-forskning som gör det svårare att ändra på arvsmassan i växter. Nu vill svenska forskare övertyga EU-kommissionen om att inta en mjukare hållning.

EU har spenderat mer än tre miljarder kronor på att låta hundratals forskare undersöka riskerna med att genetiskt modifiera grödor, utan att hitta några. Trots det så beslutade EU i somras att göra det svårare för forskare att använda sig av gensaxen Crispr, något forskare från Lunds universitet nu kritiserar i ett pressmeddelande.

Nélida Leiva Eriksson forskar på att extrahera hemoglobin från sockerbetor för att använda det som blodersättningsmedel hos människor kommer behöva begränsa sina metoder.

– Jag tillåts fortfarande använda kemikalier, strålning och korsningar för att ändra generna. Metoder som är mindre exakta, långsammare och kräver mer resurser. Det känns lite absurt. Det viktigaste är ju vad man använder tekniken till, inte tekniken i sig, säger Nélida Leiva Eriksson i pressmeddelandet.

Nélida Leiva Eriksson berättar också om att vissa forskare väljer att lämna EU för att fortsätta sin forskning och att man istället kan komma att börja importera dyra, genmodifierade produkter utanför EU-gränsen.

EU:s expertmyndighet inom livsmedelssäkerhet, EFSA, klassar GM-grödor som lika säkra som dess konventionella motsvarighet. Men flera medlemsländer är emot ett godkännande, även om de godkänt en genmodifierad och insektsresistent majs för odling.

Däremot förhåller sig EU-lagen annorlunda till medicinska tillämpningar. Till exempel produceras insulin från genetiskt modifierade produkter utan att man behöver rösta om den.

I september åker Dennis Eriksson, forskningskoordinator vid Lunds universitet, tillsammans med en grupp europeiska kollegor till Bryssel för att försöka påverka EU-parlamentet och EU-kommissionen.

– Förr eller senare kommer USA, Kanada och andra länder utanför EU börja sälja Crispr-grödor till Europa som både är bättre och billigare än våra egna. Om inte förr kommer opinionen och EU:s beslutsfattare att ändra sig då, säger Dennis Eriksson i pressmeddelandet.