Lediga utbildningsplatser till oklara yrken

Höstterminen är i full gång men fortfarande står stolar tomma på nischade IT-utbildningar. Anledningen kan vara att just ingen förstår vilka jobb utbildningarna leder till.

En granskning av Computer Sweden visar att 44 av 91 yrkeshögskoleutbildningar har platser kvar och många av de smalare utbildningarna står öppna för sen anmälan.

Anledningarna till att utbildningarna står tomma beror på flera orsaker. Dels har det tillkommit tre nya utbildningar som godkändes i januari. Dels är de så pass smala att de inte hittas. Och trots att yrkeshögskolan är en dynamisk verksamhet kan detta ligga till grund till de tomma platserna.

Martina Lindgren, marknadschef på Nackademin som är en av Sveriges största yrkeshögskolor, tror att bristen ligger i att många studenter inte förstår yrkesrollerna som utbildningarna leder till.

– Gemensamt för de utbildningarna som fortfarande är öppna för ansökningar att de är lite ”smalare”. Det är yrkesroller eller områden som kanske inte alla känner till. Det är långt ifrån alla som vet vad en devops-integrerare gör. Men anställningsbehovet är lika stort som på våra andra utbildningar. Så kommer man in leder utbildningen till en karriär inom branschen, säger Martina Lindgren.

Så trots ett skriande behov i yrkesbranschen och ett intresse för IT så når branschen inte ut med informationen i den grad som krävs. Antalet platser på landets yh-utbildningar har visserligen ökat men inte sett till andelar jämfört med andra utbildningar. Då har man istället minskat med drygt 5 procentenheter de senaste åren.

Martina Lindgren berättar för CS att hon tycker ansvaret för att sprida informationen ska ligga mer på myndigheten för yrkeshögskolan, utbildningsaktörerna och på företagen som efterfrågar kompetensen.

– Det handlar om yrkesvägledning när det kommer till kritan. Centralt är att ha en dialog med företagen och lyfta fram personer som faktiskt jobbar med det som utbildningarna gäller.