Här är årets 33 nya ord

Flossa, dm: a och bokashi. Det är några av orden som är med i årets nyordslista. Bakom nyordslistan står Språktidningen och Språkrådet, som vill belysa nya svenska ord som använts under året.

Årets nyordslista är här. Listan släpps årligen av Språktidningen och Språkrådet och kommer i år innehålla 33 nya ord som använts under 2018. Ett nytt ord för i år är exempelvis ”explainer” som är en kort film som visas på nätet och som förklarar ett viss skeende. Ett annat är “bokashi” som är en metod där matavfall komposteras genom fermentering. Andra ord som förekommer är exempelvis “aquafaba”, “cyberhygien”, “gal-tan-skalan”, “mandatpingis” och “nätläkare”.

– Det är intressant hur vi bildar nya ord och veta varifrån låneord kommer. Nyordslistan funkar som en årskrönika, orden avspeglar historien, säger Anders Svensson, Språktidningens nyordsredaktör.

Oftast är det substantiv som blir nyord men även verb och adjektiv kan bli nyord. Ett kriterium för att ett nyord ska komma in på ordlistan är ordets frekvens. Det undersöks exempelvis hur ofta ett ord förekommer i media. Ord som benämner ett fenomen som blir varaktigt blir ofta goda kandidater till nyordslistan, enligt Anders Svensson. 

Det finns också möjlighet för allmänheten att skicka förslag in förslag till nya ord, även om inskickade förslag sällan tas med i nyordslistan. 

Vilka ord kommer framtidens journalister använda sig av?                                                                                        

FOTO: Martin Nilsson

Max Juhlin, 23, Studerar journalistprogrammet på JMK

Jag kommer använda orden “gal-tan-skala”, “mandatpingis”, “nätläkare”, “självoptimering”, “swishjournalist”, “välfärdsbrott”, “whataboutism”, “cyberhygien”, “dm:a”. Däremot kommer jag nog inte använda ord som “aquafaba”, “bokashi” och “digifysisk”. Jag kommer kanske använda “e-krona” när det är etablerat.

FOTO: Privat

Christine Ädel, 31, studerar journalistprogrammet på JMK

Jag kommer nog använda orden ”cyberhygien” och ”digifysisk” då de kan vara aktuella ord i vår journalistutbildning. ”Pyramidmatta” om det är en ny grej. Jag kommer nog även använda “gal-tan-skalan” i mitt yrke. Jag kommer nog också använda ”språkplikt” även om jag inte gillar innebörden. Ett ord vill jag inte vill använda är ordet ”mikrootrohet”.

FOTO: Privat

Elin Svanberg, 29, Studerar journalistprogrammet på JMK

Jag kommer använda orden ”dm:a”, ”explainer”. “Gal-tan-skala” kommer jag använda i yrket. “Beslutsblindhet” kanske jag kommer använda i framtiden. Däremot kommer jag inte använda ordet" “aquafaba”.

Du hittar hela nyordslistan och nyordskrönikan här:

                                                                                             

Martin Nilsson