Forskare: Första genmodifierade barnen har fötts

Två tvillingflickor modifierade av den så kallade gensaxen CRISPR ska ha fötts i Kina. Det är forskaren He Jiankui vid Southern University of Science and Technology i Shenzhen som ligger bakom experimentet. Uppgifterna är dock ännu obekräftade och inte publicerade i någon vetenskaplig tidskrift, rapporterar AP.

Tanken med experimentet har varit att skapa människor med motståndskraft mot hiv. Åtta föräldrapar testades och nu uppges alltså en graviditet ha lett till tvillingar.

Tidigare har gensaxen använts för att modifiera grödor för att till exempel bli mer motståndskraftiga mot klimat eller skadedjur. Att man nu använt saxen till att ”designa barn” är enligt Henry Greely, biokemist vid Stanford University i USA ”kraftigt för tidigt och djupt oetiskt”.