Årets julklapp: en påminnelse om sommarens bränder

Efter elcykeln, VR-glasögonen och robotdammsugaren kommer nu klappen som bryter trenden. I tisdags utnämnde Handels utredningsinstitut (HUI) att årets julklapp blir det återvunna plagget. Ett paket under granen som påminner oss alla om klimatförändringarna.

Jens Hultman, docent i företagsekonomi vid Lunds universitet.

Jens Hultman, docent i företagsekonomi vid Lunds universitet.

Motivationen till utnämningen är att det återvunna plagget speglar dagens ökade oro inför miljöhotet. Jens Hultman, docent i företagsekonomi vid Lunds universitet nämner sommarens bränder som ett skäl till att det återvunna plagget utnämns just i år.

— Det finns idag ett klimatfokus i media och i och med torkan i somras så har det blivit många samhällsdebatter kring miljön.

Med “återvunnet plagg” syftar HUI på kläder som helt eller delvis är tillverkade av återvunna material eller second hand. Detta miljötänk är något som går från att vara en trend till att bli mer av en hygienfaktor för företag, skriver Jonas Arnberg, VD på HUI Research i ett pressmeddelande. Dock menar Jens Hultman att utmärkelsen inte behöver spegla en brytpunkt i vårt sätt att konsumera.

— Jag tycker årets julklapp är den bästa spaningen HUI gjort på många år, men det kan lika gärna bli en teknikpryl nästa år igen. 

Elin Nordlund, journaliststudent vid Stockholms universitet, välkomnar också HUI:s beslut och ser fram emot årets julklappsinköp.

— Det är väldigt roligt! Jag hade redan innan hunnit tänka i de banorna så det var väldigt uppfriskande och trevligt, speciellt när det kommer till något så konsumtionsbaserat som julen. Jag hade redan tänkt ge min syster något sorts klädesplagg.

Elin Nordlund, 20. Journalistikstudent.

Elin Nordlund, 20. Journalistikstudent.

Önskar du dig själv något återvunnet i julklapp?

— Ja, jag vill inte ha något nyproducerat. Det ger mig dåligt samvete. Jag har verkligen börjat tänka i de banorna, speciellt nu när jag flyttat till Stockholm.

Så när börjar julhandeln?

— Kanske i helgen men vi får se hur det blir med den grejen.

Elina Gleisner