Årets Nobelpristagare är utsedda

Nobelprissäsongen är åter igång. Denna gång något förkortad då torsdagens pris i litteratur ställts in till följd av vårens oroligheter i den Svenska Akademin. I måndags tilldelades James P Allison och Tasuku Honjo Nobelpriset i medicin för sina upptäckter av cancerbehandling genom hämning av immunförsvarets bromsmekanismer.

James P. Allison och Takusu Honjo. Illustration: Niklas Elmehed

James P. Allison och Takusu Honjo. Illustration: Niklas Elmehed

Nästa pristagare blev den kanadensiska forskaren Donna Strickland som blev den första kvinnan på 55 år och den tredje totalt att vinna Nobelpriset i fysik. Hon delar priset med Arthur Ashkin samt Gérard Mourou för sin forskning inom laserfysik.

Arthur Ashkin, Gérard, Mourou och Donna Strickland. Illustration: Niklas Elmehed

Arthur Ashkin, Gérard, Mourou och Donna Strickland. Illustration: Niklas Elmehed

Onsdagens pris i kemi kom att delas mellan tre olika pristagare som “bemästrat evolutionens kraft.” Frances H. Arnold får priset för sin forskning kring enzymernas evolution och delar det med Sir George P. Smith och Gregory P. Winter för deras forskning inom peptider och antikroppar.

Frances H. Arnold, George P. Smith och Sir Gregory P. Winter. Illustration: Niklas Elmehed

Frances H. Arnold, George P. Smith och Sir Gregory P. Winter. Illustration: Niklas Elmehed

Nobels fredspris gick till läkaren Denis Mukwege och till människorättsaktivisten Nadia Murad som satt fängslad hos IS under 2014. De delar priset för sin kamp mot sexuellt våld som vapen i väpnade konflikter.

Denis Mukwege. Illustration: Niklas Elmehed

Denis Mukwege. Illustration: Niklas Elmehed

Nadia Murad. Illustration: Niklas Elmehed

Nadia Murad. Illustration: Niklas Elmehed

Felix Lidéri