Teskedsordens stipendium till TNKVRT

Teskedsordens stipendium tilldelas i år Danny Lam, nätaktivisten bakom Instagramkontot TNKVRT. En plattform som med nyheter och berättelser synliggör förtryck, machokultur och vardagsrasism.

Civilingenjörsstudenten Danny Lam från Göteborg driver på sin fritid det interaktiva instagramkontot TNKVRT (tänkvärt) sedan 2015 där han på ett pedagogiskt sätt genom nyheter och med följarnas egna historier synliggör olika maktstrukturer, rasism och förtryck. Kontot följs av över 50 000 personer där en stor del är mellan 13 och 24 år.

– Genom att lyfta minoriteters röster tror jag att vi kan bredda människors kunskap och förståelse för hur rasism och förtryck ser ut i Sverige idag. För att motverka normalisering av rasism måste vi aktivt belysa och synliggöra dessa frågor, säger Danny Lam i Teskedsordens pressmeddelande.

FOTO: Fredrik Jalhed

“Genom att lyfta minoriteters röster tror jag att vi kan bredda människors kunskap och förståelse för hur rasism och förtryck ser ut i Sverige idag.”

Danny Lam, TNKVRT

Nu belönas Danny Lam med Teskedsordens stipendie för sitt arbete. Stiftelsen är grundad av Tidningen Vi och delar varje år ut stipendie för antingen personer eller grupper som gjort en insats för ett tolerantare samhälle.

– Med sitt konto lyckas Danny med träffsäkerhet och skarp analys förmedla händelser som berör frågor om olika sorters förtryck och strukturer i samhället. Det är ämnen som är extra viktiga att belysa i målgruppen han når ut till, säger Camilla Nagler, generalsekreterare på Teskedsorden.

Stipendiet delas ut under bokmässan i Göteborg och består av ett diplom samt 50 000 kronor. Bland tidigare stipendiater återfinns bland andra journalisten Niklas Orrenius, Filip och Fredrik och Timbuktu.

Felix Lidéri