Nobelpriset 2018/2019: Litteratur

Efter Svenska akademiens turbulenta fjolår valde man att i år dela ut två Nobelpris i litteratur. Ett för 2018 och ett för 2019. 2018 års pris tilldelas den polska författaren Olga Tokarczuk och 2019 års pris den österrikiske författaren Peter Handke.

Read More
Felix Lidéri
Nobelpriset 2019: Fysik

Nobelprisveckan fortsätter med tillkännagivandet av priset i fysik. Kungliga vetenskapsakademien beslutade om att dela priset i två, där ena halvan går till James Peebles “för teoretiska upptäckter inom fysikalisk kosmologi” och andra halvan delas gemensamt mellan Michel Mayor Didier Queloz ”för upptäckten av en exoplanet i bana kring en solliknande stjärna”, skriver Kungl. Vetenskapsakademien.

Read More
Felix Lidéri
Nobelpriset 2019: Kemi

Onsdagens Nobelpris i kemi kommer delas lika mellan John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham och Akira Yoshino för deras utveckling av litiumjonbatteriet, meddelar Kungl. Vetenskapsakademien. Det laddningasbara batteriet som idag ryms i allt ifrån mobiltelefoner och elbilar och som möjliggör ett fossilfritt samhälle.

Read More
Felix Lidéri
Hundraåringen som ständigt måste försvaras

Under hösten firar den humanisktiska fakulteten på Stockholms universitet 100 år. 100 år av filosofi, historia, litteraturvetenskap, språk och på senare tid även mediestudier. Detta är ett axplock av ämnen som faller in under ämnesområdet humaniora. Under hösten ska fakulteten i samband med jubileet anordna fem arrangemang för att fira bemärkelseterminen.

Read More
Felix Lidéri
Nobelpriset 2019: Fysiologi eller medicin

2019 års Nobelprisvecka, där vinnarna presenteras, är inledd. Först ut är tillkännandegivandet av priset i fysiologi eller medicin som kommer delas lika av William G. Kaelin, Jr., Sir Peter J. Ratcliffe och Gregg L. Semenza för deras upptäckter av hur celler känner av och anpassar sig till syretillgängligheten, meddelade Nobelstiftelsen under måndagen.

Read More
Felix Lidéri
Över 60 000 klimatstrejkade i Stockholm

I fredags anordnades den hittills största ”Fridays for future”-demonstrationen i världen, med engagemang i över 170 länder. I Sverige demonstrerades det på över 200 platser och i Stockholm samlades, enligt arrangörerna, drygt 60 000 klimatdemonstranter I Kungsträdgården bakom paroller som ”There is no planet B” och ”How dare you?”

Read More
Felix Lidéri
Bevakning med hund får skyltar på campus

Skyltar för bevakning med hund har dykt upp på Campus Frescati. Dock är hundar på campus inget nytt.

– Vi har haft hundar på campus i två och ett halvt år, det är bara skyltarna som dröjt, säger Thomas Hårberg, Säkerhetssamordnare på SU.

Read More
Felix Lidéri
Psykisk ohälsa fortsätter öka bland unga

Psykisk ohälsa ökar bland unga, det visar en studie från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor som nyligen publicerades. Ökningen är som allra störst bland tjejer, där mer än hälften av de tillfrågade upplevde stress, oro och sömnbesvär varje dag eller flera gånger i veckan.

Read More
Hedvig Holgersson
Avhoppen på lärarutbildningarna ökar igen

Lärarutbildningen har under de senaste åren brottats med en rad svårigheter. Allt ifrån ifrågasatt kvalitet, till höga grader av avhopp. Enligt ny statistik från Universitetskanslersämbetet, UKÄ, har andelen avhopp bland de som påbörjar sina lärarutbildningar ökat igen. Men jämför man med siffror från 2011, då den nya lärarutbildningen infördes, är avhoppen färre nu.

Read More
Felix Lidéri
Ny svensk högsta punkt

Sveriges har fått en ny högsta punkt. Efter att Kebnekaises sydtopp, som består av is, har smält har nu nordtoppen passerat och leder med drygt en meter. Åtminstone just nu, rapporterar SVT.

Read More
Felix Lidéri
Stockholm fortsatt rödlistat av SFS

Sveriges förenade studentkårer, SFS har släppt sin årliga Bostadsrapport. Den visar att studentbostadskrisen håller i sig och att Stockholm fortfarande är rödlistad med väntetider på över en termin, skriver man i ett pressmeddelande.

Read More
Felix Lidéri
Accelerator slår upp portarna med Tino Sehgal

Efter att Rektor Astrid Söderbergh Widding inrättade Accelerator 2015 har projektet hittills bara lånat sig in i olika lokaler på campus. Men snart öppnar Accelerator i egna lokaler för första gången. Den nya konsthallen ska bli en mötesplats för människor, konst, vetenskap och samhällsvetenskap. Den 6 september öppnar man med Tino Sehgals utställning This progress, meddelar universitet i ett pressmeddelande.

Read More
Felix Lidéri
Fler kvinnor blir doktorander

Under 2018 började 3080 doktorander en forskarutbildning, 100 färre än året innan. Däremot väntas siffran justeras upp då rapporteringen släpar efter. Under 2017 kom till exempel ytterligare 120 doktorandnybörjare i efterrapporteringen, det rapporterar UKÄ.

Read More
Felix Lidéri