Emojin fyller 20 år!

1999 skapade japanen Shigetaka Kurita den första emojin. Det internationella bildspråket var till en början endast för japaner men efter att Apple 2008 inkluderade "emoji-tangentbordet" till sina japanska iPhone-användare började olika hacks och så kallade "jailbreaks" öppna upp för en global användning. Sedan dess har emojin varit en självklar del i vår textkommunikation och när Emojipedia förra veckan presenterade version 12 låg ett stort fokus på inkludering och representation. Nu har internetmuseum.se sammanställt emojins historia på deras hemsida.

Read More
Långa fängelsestraff i högskoleprovshärvan

Tack vare nedgrävda väskor med 1,6 miljoner kronor i kontanter och ett usb-minne med listor över fuskare och deras beställda resultat på högskoleprov kunde polisen till slut sätta dit ligan som under flera års tid sålt fusk och omsatt miljonbelopp. Under torsdagsförmiddagen dömdes de huvudåtalade till långa fängelsestraff, rapporterar DN.

Read More
Felix Lidéri
Här är årets 33 nya ord

Flossa, dm: a och bokashi. Det är några av orden som är med i årets nyordslista. Bakom nyordslista står Språktidningen och Språkrådet. Listan utkommer för att belysa nya svenska ord som förekommit under året.

Read More
Martin Nilsson