Brexit – osäker framtid för brittiska studenter på SU

Förra veckan röstade det brittiska underhuset nej till det avtal om utträde ur EU som premiärminister Theresa May presenterade, och nu riskerar landet att lämna EU utan avtal den 29 mars. Richard Lewis, brittisk student på SU, är bekymrad över läget och den osäkra framtiden.

Att Storbritannien skulle gå ur EU hade Richard Lewis ingen aning om när han i februari 2015 träffade en svensk utbytesstudent på en nattklubb i universitetsstaden Kingston, utanför London. Det var här det började – förälskelsen som skulle få Richard att flytta från sitt hemland.

– Jag var helt tagen av henne. När jag fick höra att hon var från Sverige minns jag att jag tänkte ”det här kommer inte sluta bra”, jag visste redan då att mitt liv skulle förändras.

Efter ett år av långdistansförhållande bestämde sig Richard att flytta till Sverige och blev antagen till masterutbildningen i ekonomi på Stockholms universitet. Två månader innan Richards stora livsomställning hade det brittiska folket röstat för ett utträde ur EU. Men det var inget som berörde Richard då. Folkomröstningen i juni 2016 slutade med en vinst för leave-sidan med en segermarginal på 2 procent. Den nytillträdde premiärministern Theresa May fick därefter i uppdrag att förhandla fram ett avtal för Storbritanniens utträde ur EU. Datumet för utträdet sattes till den 29 mars 2019.

FOTO: Hedvig Holgersson

“Min största oro är hur ex-patriots, brittiska medborgare som är bosatta utomlands, ska kunna skyddas om Storbritannien lämnar EU utan något avtal. Med det avtal som förhandlades fram av Theresa May fanns det en strategi för hur ex-patriots skulle skyddas, utan ett avtal kan jag förlora min rättighet att bo här.”

Richard Lewis, 29 år, student på masterutbildningen i ekonomi på Stockholms universitet.

Den 15 januari i år röstades Theresa Mays avtal ner i underhuset och Storbritanniens framtid ligger nu i ovisshet, samtidigt som datumet för landets utträde ur EU närmar sig med stormsteg. Och Richards framtid är nu lika osäker som Storbritanniens, allt hänger på hur regeringen väljer att agera de närmaste veckorna. Risken är stor att Storbritannien kraschar ut ur EU utan något avtal, något som skulle kunna innebära stora komplikationer för människor som Richard.

– Min största oro är hur ex-patriots, brittiska medborgare som är bosatta utomlands, ska kunna skyddas om Storbritannien lämnar EU utan något avtal. Med det avtal som förhandlades fram av Theresa May fanns det en strategi för hur ex-patriots skulle skyddas, utan ett avtal kan jag förlora min rättighet att bo här.

Inom den Europeiska Unionen råder det fri rörelse för människor, vilket innebär att medborgare av ett EU-land fritt får leva och vistas i andra länder inom unionen. Utan ett avtal tvingas Richard ansöka om visum för att kunna fortsätta sina studier, dessutom kan han förlora sitt CSN, möjligheten att arbeta och tvingas betala en studieavgift. Trots det är inte Richard speciellt orolig, han tror att Sverige och Storbritannien tillsammans kommer garantera säkerheten för människor som vistas i de båda länderna. Han tror inte heller att Storbritannien kommer lämna EU om säkerheten för landets medborgare inte kan garanteras.

– De här frågorna är så stora. Jag tror inte att regeringen kan lämna EU utan någon form av avtal som reglerar de här sakerna. De flesta i underhuset är negativa till en hård Brexit, men det finns ingen bra lösning. Den känslan delar väl även allmänheten.

Ett av de främsta problemen som måste lösas innan Storbritannien kan lämna EU, med eller utan ett avtal, är backstop – gränsen mellan Irland och Nordirland.

– Backstop var den främsta anledningen till att May’s avtal röstades ner. Regeringen kan inte gå vidare med Brexit innan de här sakerna är lösta, menar Richard.

Om Storbritannien lämnar EU krävs en hård gräns mellan länderna, men hur det ska utföras i praktiken är oklart. Områdets konfliktdrabbade historia gör frågan ännu viktigare, ett utträde ur EU utan en hållbar lösning riskerar att en ny konflikt blossar upp. Richard Lewis vill att Storbritannien är kvar i EU, i alla fall till dessa problem är lösta.

– Regeringen pratar hela tiden om att de följer ”folkets vilja”, men med ett resultat på 48% mot 52% är det att tänja lite väl mycket på det. Den version av Brexit som målades upp inför folkomröstningen visade sig vara omöjlig, inget av de alternativ som finns nu är vad vi röstade på. Det har gjort att min tilltro för regeringen är låg. Jag tror inte en hård Brexit är rätt väg att gå. Men om vi behåller rätten att röra sig fritt mellan länderna och fortsätter vara en del av handelsunionen samtidigt som vi är utanför EUs beslutsfattande organ är det ännu sämre. Varför lämnar vi då unionen över huvud taget?

Vad hoppas du händer de närmaste veckorna?

– Jag vill att parlamentet tar sitt förnuft till fånga. Jag vill att regeringen tar sitt förnuft till fånga. Den verklighet som presenterades inför folkomröstningen finns inte. Det var bara lögner. De förutsättningar för Brexit som folket röstade för går inte att genomföra i praktiken, i alla fall inte i nuläget. Så jag vill att regeringen ska erkänna att de inte kan leverera ett avtal på de grunder som medborgarna röstade för.

Hedvig Holgersson