Byt vintermörkret mot biomörker!

Kanske har du en stundande tenta i januari? Kanske går släkten dig på nerverna? Oavsett vad så bör du unna dig en paus i skydd av biosalongens röda sammetsfåtöljer och omslutande mörker. #studietid tipsar om fem filmer väl värda ett besök i under julledigheten.

FOTO: Universal Studios

GREEN BOOK

Gillar du verklighetsbaserade berättelser om osannolika vänskaper ska du se Green Book. Nattklubbsvärden Tony Lip (Viggo Mortensen) förlorar sitt jobb och går med på att bli chaufför till den svarta pianisten Don Shirley (Mahershala Ali) i 1960-talets amerikanska söder under en tvåmånadersturné. Tony Lip gillar inte svarta och tar jobbet för lönens skull. Men efter han sett verkligheten för svarta i den rasistiska södern utvecklas en vänskap mellan dem.

FOTO: Disney Enterprises

MARY POPPINS RETURNS

Bjud mor, mormor, eller varför inte båda, på en nostalgitripp i mellandagarna när den magiska barnsköterskan Mary Poppins (Emelie Blunt) återvänder för att hjälpa nästa generation av familjen Banks. Tillsammans med vännen och optimisten Jack (Lin Manuel Miranda) ska de försöka hjälpa syskonen Banks att hitta glädjen som saknas i deras liv.

FOTO: Universal Studios

THE GRINCH

Animerad omtolkning av den moderna klassikern som kan få den mest inbitne julskeptikern att tänka om (undertecknad inkluderad). Grinchen (Benedict Cumberbatch) hatar julen mest av allt och när han får höra att invånarna i Vemdalen tänker göra julfirandet tre gånger större än vanligt bestämmer han sig för att stjäla julen. Samtidigt planerar den unga julälskaren Cindy-Lou Who (Cameron Seely) att fånga jultomten under hans julaftonsrunda för att tacka för allt han gjort för hennes utarbetade mor.

FOTO: Meta Spark & Kärnfilm

GRÄNS

Är du en utpräglad cineast eller inne på femte dejten och redo att ta er relation till nästa nivå? Då rekommenderar vi Ali Abbasis Oscar-nominerade och Cannesvinnande mästerverk. Baserad på John Ajvide Lindqvists novell tas vi på en omänsklig kärleksresa där den märkliga resenär Vore (Eero Milonoff) kullkastar tulltjänstekvinnan Tinas (Eva Mellander) tillvaro.

FOTO: Universal Studios

MORTAL ENGINES

Behöver du helt enkelt din generella dos av action ska du se Mortal Engines. Från skaparna av Lord of the Rings och The Hobbit kommer en framtidsdystopi där städer körs runt på hjul i rullande krigsslag. "En predator-stad" växer sig så stor att den slukar allt i sin väg och det finns bara två personer som kan stoppa dess framfart.

Felix Lidéri