Maximalt höstmys för liten budget - 9 tips som funkar för studentlyan!

Höstterminen är igång och sommarens uteliv ersätts med filmkvällar i soffan och tentaplugg. Och då kan det ju vara läge att fixa till studentbostaden för maximalt höstmys. Men hur gör man det plånboksvänligt, platseffektivt och hållbart? Här är inredningstipsen som funkar för studenter med liten budget och höga ambitioner!

Det kan vara klurigt att inreda sitt boende som student. Inte minst för att möbler kan vara väldigt dyra men också för att man som student sällan har stora ytor att inreda på. Förutom att inredningen i ens lilla studentrum ska vara plånboksvänlig och platseffektiv måste den även vara hållbar. Många studerande har en relativt instabil boendesituation och får ofta flytta och byta boende. Och att köpa nya möbler efter varje flytt är varken bra för plånboken och miljön. Möbler och inredningsdetaljer måste kunna anpassas till olika typer av rum, vara tidlösa men heller inte tråkiga. Det kan låta mycket, men lugn, här har du tipsen på hur du som student får det riktigt hemtrevligt hemma.

Höstens trender

Inredning behöver inte handla om att följa trender och byta ut allt varje gång ett nytt inredningsmode kommer in i bilden. Men trender är ett bra ställa att börja på, och hitta inspiration ifrån, för att sedan kunna bygga vidare på sin egen inredningsstil. Köp dock inte mer saker än du faktiskt behöver, och skänk bort dem när du tröttnat på dem.

FOTO: Myrorna/Malin Ingrid Johansson

1. Med naturen som inspiration

Jordnära toner och naturmaterial är definitivt höstens stora trend. Inredning har de senaste åren gått från lyxiga material och elegant perfektion, med marmor, sammet och mässingsdetaljer, till att bli mer robust, naturligt och jordnära. Mörkt trä, jordnära färger och växter i överflöd får i höst ta plats i rummet och bildar tillsammans en robust och ombonad känsla. Material som rotting och furu är superhett, och det gör ingenting om allting inte matchar perfekt.

FOTO: Jotex

2. Nya charmiga former

I höst låter vi gärna möbler och dekorationsföremål med annorlunda former stå i strålkastarljuset. Kombinera enkla möbler med dekoration i klumpiga, kantiga och handgjorda material och signaturmöbler i annorlunda och charmiga former. Blandningen mellan udda och enkla former ger rummet karaktär och personlighet. Utstickande möbler och prydnader skapar dessutom ett naturligt blickfång.

FOTO: Jotex

3. Starka accenter

Att med färg ge rummet lite extra karaktär är en av höstens tydligaste trender. Välj en färg som tydligt bryter av med andra färger i rummet, gärna på en möbel som vanligtvis väljs i mer neutrala färger. En fåtölj, soffa, eller varför inte en matta? Att just låta mattan ta plats i rummet är något vi kommer se allt mer av framöver och i höst får mattan gärna vara både färgglad och mönstrad.

Inred platseffektivt och hållbart

Att välja möbler och inredning till ett studentrum kräver en hel del planerande. När man har ändlöst med plats och utrymme räcker det med att man gillar en möbel för att den ska vara värd att köpa, men i ett studentrum måste alla möbler göra sitt för få rummet att kännas så stort som möjligt. Ibland tvingas man släppa den där guldklimpen man hittat, till fördel för något mer praktiskt. Det är viktigt att tänka kreativt och utanför boxen - möbler kan användas på många fler sätt än man först tänker. I små utrymmen kanske ett bord kan agera både matbord, skrivbord och tv-möbel. Bara fantasin sätter gränser!

FOTO: Myrorna/Joakim Johansson

4. Gör det själv!

Det är kanske inte alla som känner sig bekväma nog att platsbygga en bokhylla, snickra ihop ett matbord eller måla sina egna tavlor. Men att göra om sina möbler eller inredningsdetaljer behöver inte vara så svårt. Det finns enkla hack som är perfekta för dig som vill inreda ekonomiskt och/eller platseffektivt. Här är några förslag:

1. Köp udda stolar second- hand (oftast billigare än att köpa ett helt set) och måla dem i samma färg för att skapa en samhörighet. Eller gör tvärt om och köp ett helt set och måla dem i olika färger för att ge rummet lite karaktär.

2. Skaffa ett bordsunderede i samma höjd som din köksbänk (oftast högre än ett vanligt matbord) och såga till en bordskiva eller bänkskiva i rätt storlek och skruva fast. Kombinera med halvhöga barstolar. Det lite högre matbordet kan användas som en köksö.

3. Träbackar kan användas för att bygga smidiga och härligt rustika förvaringslådor, som lätt kan plockas isär och flyttas om.

4. För att få lite färg i rummet utan att måla om väggarna kan man använda canvastavlor. Köp flera omålade canvastavlor och måla dem i olika färger (en färgskala eller bara färger du tycker är fina ihop) och sätt upp på väggen. En stilren färgklick som kan göra både ett subtilt och kraftigt intryck beroende på färgval.

5. Kolla in fenomenet IKEA-hacks för inspiration på hur du kan förvandla dina IKEA-möbler! Secondhandsidor och butiker är dessutom fulla av kasserade IKEA-möbler, som kan bli ett riktigt kap.

FOTO: Hedvig Holgersson

5. Begagnat är det nya “nya”

Second-hand möbler räddade från mormors vind eller från en liten loppis i Bagarmossen kommer bli ditt nya kärleksbarn som student. Inget går upp mot känslan att hitta den där perfekta teak-möbeln för en spottstyver (eller till och med gratis) i någon bortglömd vrå.

Förutom att begagnade möbler i många fall är plånboksvänligt så passar det dessutom som handen i handsken i höstens inredningstrender. Leta efter äldre möbler i mörkt trä och bry dig inte om att ytan inte är helt perfekt, det bidrar bara till rummets charm. Om färgen är fel rättas det lätt till med några penseldrag.

När du känner dig klar med möblerna, skänk dem till en kompis eller lämna in dem på en second-handbutik, så att de används så länge som möjligt!

FOTO: H&M Home

6. They do it with mirrors

Det finns många sätt att få ett rum att upplevas större. Ett tips är att inreda med speglar. Speglar lurar betraktarens ögon och får rummet att upplevas som större. Det är både en snygg och praktisk inredningsdesign - varför inte göra en hel spegelvägg med speglar i olika utföranden?

Ett annat viktigt tips är att se till så att gardinerna sträcker sig från golv till tak, det ger rummet mer volym. Ljusa färger och ordentlig belysning får rummet att upplevas mer luftigt. Och, viktigast av allt, se till att ha bra förvaringsmöbler (gärna skymd förvaring) så att inte rummet upptas av prylar. Mycket prylar får rummet att kännas trångt och plottrigt.

Personalisera mera!

Vad är inredning utan personlighet? Tråkig. Det spelar ingen roll hur stilren din inredning är, om den inte innehåller personliga element kommer både du och dina gäster tröttna på den. Våga var kreativ och inred rummet med saker som ger det en personlighet.

FOTO: Sergey Kozak

7. Möbler med en berättelse

Återigen är begagnade möbler din bästa vän och loppisar din guldgruva. När man vill hitta unika möbler till en relativt billig peng hamnar man ofta andrahandsmarknaden. Ta en tur i äldre släktingars förrådsutrymmen, kanske kan du rädda en möbel som inte används och ge den nytt liv. Eller fynda på en loppis - kanske hittar du stolar producerade av en klassisk, numera nedlagd, fabrik eller en gustaviansk byrå.

FOTO: PxHere

8. Tavelväggen

Fynda ramar i olika färger och former second-hand och gör en tavelvägg. De udda ramarna ger rummet mer karaktär än vanliga svarta IKEA-ramar.

Sätt in foton du tagit själv eller en bild en kompis målat. Låt innehållet reflektera dig och ta inte bara posters med ett oklart citat eller en solnedgång från en okänd plats.

FOTO: Sebastian Ekström

9. Unika inredningsdetaljer

Använd unika objekt i din inredning, saker som vanligtvis inte är prydnader. En gammal tv från 60-talet kan bli avlastningsyta, en skateboard kan bli en inredningsdetalj, en gammal symaskin kan byggas om till lampa och en banjo kan stoltsera i vardagsrummet. Våga vara kreativ!

Även DIY-projekt är perfekta för unik inredning.

Hedvig Holgersson