Över 60 000 klimatstrejkade i Stockholm

I fredags anordnades den hittills största ”Fridays for future”-demonstrationen i världen, med engagemang i över 170 länder. I Sverige demonstrerades det på över 200 platser och i Stockholm samlades, enligt arrangörerna, drygt 60 000 klimatdemonstranter i Kungsträdgården bakom paroller som ”There is no planet B” och ”How dare you?”

FOTO: Felix Lidéri

Tåget startade på Medborgarplatsen och gick via gamla stan och Mynttorget för att sedan stanna i Kungsträdgården. Men när scenprogrammet till slut startade, en timme efter utsatt tid, tågade folk fortfarande på Södermalm.

Utbytesstudenterna Gina, Paula, Maud och Mascha från Tyskland, och Hugo från Spanien hade även de tagit sig till klimatstrejken.

Utbytesstudenterna Mascha, Hugo och Paula. FOTO: Felix Lidéri

– Vi är här för klimatets skull! För att vi ska kunna få en ny klimatpolitik, Säger Maud.

De är också imponerade av uppslutningen i Kungsträdgården.

– Det är mycket större än någonting sånt här i Tyskland, säger Paula. Hugo instämmer.

– I Spanien är det inte alls lika stort intresse för klimatstrejker.

De är alla eniga att något drastisk behöver göras om vi ska kunna vända på klimatkrisen.

– Politiken måste fräschas till. Det finns massa forskning idag på klimatförändringarna och dess effekter men politiken har inte hängt med. Den behöver uppdateras efter fakta, säger Maud.

– Vi behöver nog epistokrati. Det fungerar inte att vi gång på gång väljer om folk som Trump och Bolsonaro. Då får vi ingen förändring, säger Hugo.

Strejken avrundades i Kungsträdgården med spelning av världsstjärnan Robyn.

Felix Lidéri