Stockholm fortsatt rödlistat av SFS

Sveriges förenade studentkårer, SFS har släppt sin årliga Bostadsrapport. Den visar att studentbostadskrisen håller i sig och att Stockholm fortfarande är rödlistad med väntetider på över en termin, skriver man i ett pressmeddelande.

BILD: SFS

Tolv studentstäder rödmarkeras i år och kan inte erbjuda ett förstahandskontrakt under första terminen. Tolv städer gulmarkeras och kan därmed erbjuda boende under första terminen. Nio gröna städer kan ge förstahandskontrakt redan efter en månad.

Matilda Strömberg, Ordförande SFS. FOTO:SFS

– Vissa studentkårer berättar om studenter som hoppar av sina drömutbildningar och flyttar hem igen för att bostadssituationen helt enkelt blir omöjlig. Framförallt kommunerna måste ta ett helhetsansvar för bostadssituationen så att studenter kan bo där de studerar, säger Matilda Strömberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

Stockholm ligger kvar som rödmarkerad och får nu sällskap av Linköping som halkar ner på grund av ökad antagning. Däremot går Växjö i rätt riktning och blir nu gul tack vare stora satsningar på studentbostäder. Dock tvingas många betala upp till 6000 kronor i hyra för en studentetta.

  – Många studenter betalar hög hyra och har egentligen rätt till bostadsbidrag, men det är endast 5 % av studenter som tar det. Vi visar i rapporten att reglerna kring bostadsbidrag inte funkar, det är krångligt och informationen är bristfällig, säger Matilda Strömberg, ordförande för Sveriges förenade Studentkårer, i pressmeddelandet.

Läs pressmeddelandet från SFS här.

Felix Lidéri