Fixa höstens hemmastil – trenderna att hålla koll på och 10 studentvänliga inredningstips!

TRENDSPANING/INREDNING Har du just flyttat in i studentlägenhet? Flyttar du mellan andrahandslägenheter och korta kontrakt? Eller bor du hemma hos dina föräldrar i väntan på egen lya? Oavsett hur din bostadssituation (och budget) ser ut så kan du fixa lite extra hemma-höst-mys med enkla medel!

Hett just nu!

FOTO: Lagerhaus

Grönt, rosa och vinrött är höstens färger

Hela färgskalan blir dovare och drar tankarna till en regnig dag under en filt. Kalla, blåa färger och fräscha pasteller får lämna plats för varma och mysiga toner. Hösten är här!

FOTO: Hedvig Holgersson

Naturinspirerat och djurmönster

Färgstarka mönster med djungelinfluenser står högst upp på vår önskelista denna säsong. Välj tuffa detaljer med modiga färger och mönster, gärna med blomtryck eller med leopardprint. Fyll hemmet med växter (det finns plastblommor för den som glömmer att vattna) för att få till den rätta naturkänslan.

FOTO: Granit

Mixa olika material och ytor, det hårda rustika med det mjuka eleganta

Ett tips för att åstadkomma det här är att ha en avskalad, industriell bas och komplettera det med t.ex. en sammetssoffa eller andra sammetsaccenter. Mixa stål och rustikt trä med sammet och färg.

FOTO: HM Home

Fokus på former, dramatisk dekoration och colour blocking

Använd kompletterande färger för att skapa en intressant och fräsch atmosfär i rummet. Ge uttryck för din stil och personlighet i valet av inredningsdetaljer.

FOTO: Lagerhaus

Sammet, spegelglas och keramik.

Det här är materialen som höstens inredning kretsar kring. Dessa blandas gärna med varandra för att skapa en tuff kontrast mellan mjukt och hårt.

10 studentvänliga inredningstips!

  • Kolla efter studentrabatt när du vill köpa nytt, flera av de stora kedjorna och butikerna erbjuder rabatter via studentkortet eller mecenat.

  • Soffa, matta och andra större möbler är bäst att ha i basfärger och sedan kan man addera accenter i andra färger. På så sätt kan man anpassa efter säsong utan att behöva byta ut allt.

  • Ta till vara på saker du redan har, trender går i cykler.

  • Tänk på hur produkter är framtagna och hur hållbara de är innan du shoppar loss. Bra miljötänk är per definition alltid bra stil.

  • Att byta ut kuddfodral, gardiner och sängkläder är enkla sätt för att skapa ett personligt och uppdaterat hem.

  • För trångbodda studenter är det ett hett tips att satsa på praktisk förvaring som t.ex. lådor under sängen.

  • Posters på väggarna och gröna växter i fönstren ger mycket personlighet med liten budget.

  • För extra mycket gröna växter: leta reda på andra växtälskare bland vänner och bekanta och byt sticklingar med varandra!

  • Second-hand är toppen för till exempel tallrikar, skålar och köksredskap. En rejäl lergodsgryta för en hundring är perfekt för höstens långkok!

  • För att få till en riktigt bra inredningslook i studentlägenheten behövs personliga detaljer. Något som sticker ut, något som berättar vem du är. Ta en runda i släktingarnas förråd för att hitta något som ger ditt hem det där lilla extra.

Hedvig Holgersson