"De visste att jag kunde språket, jag fick jobbet"

FOTO: Privat

Dante Fermin

Ålder: 32

Bor: Stockholm

Pluggade: Kandidat i japanska och statsvetenskap

Jobbar med: Assistent på Japans ambassad

Hur tänkte du när du valde din utbildning?

– Jag hade ett stort intresse för Japan och hade bott där under ett år på gymnasiet. Jag hade lärt mig en del japanska under mitt utbytesår och ville inte slösa bort det. Därför bestämde jag mig att lära mig språket ordentligt.

Hur fick du det jobbet du har idag?

– Kontakter. Jag fick ambassadens studentstipendium för att plugga japanska. Det gjorde så att jag kunde studera ett år i Japan. När jag kom tillbaka hade ambassaden en plats ledig och de visste att jag kunde språket, jag fick jobbet.

Vad har du för tips för studenter som skulle vilja studera japanska?

– Mitt tips är att lägg ner mycket tid i början. Det tar ganska lång tid innan man känner att man kan något, men det är viktigt att grunderna sitter. Bryt ner kurserna i milstolpar - “hur nära är jag målet?” - varje månad. När jag pluggade hade vi ibland bara en livsviktig tenta per termin, när man delade upp det blev det lättare att klara det.

Hedvig Holgersson