Universitetet styr upp tentasystemet!

STUDIESVEPET Universitet har sedan länge haft en ineffektiv tentamensadministration. Ständigt fullbokade salar och tentavärdar utan rätt kompetens har varit några av problemen. Därför har nu universitetet arbetat fram en ny central tentamensadministration som kommer att leda till ett mer effektivt nyttjande av lokaler, mindre arbete för institutioner samt att fler studenter kan tentera i mer funktionella utrymmen. Tentamensvärdar kommer att gå en utbildning som enligt universitetet kommer att leda till högre kvalitet, ökad rättssäkerhet, transparens och lika behandling.

Read More
Axel Wråkhufvud
PREMIÄR! Matupplysning för alla hungriga i “Campusmat”

CAMPUSMAT Sugen på lunch? Vad finns det egentligen för mat på campus och vad kostar den? #studietid testar med studenten och matkonsumenten Anton B. Hjelm i spetsen några av campus restauranger. Det utlovas bland annat högklassig matprovning, mysiga möten med restaurangägare och givetvis prisupplysning. Allt för att du som student ska få det lite lättare i din jakt på dagens och framtidens lunch! Vilken campusmat kommer att ligga på ditt fat?

Read More
Axel Wråkhufvud
Hundraåringen som ständigt måste försvaras

Under hösten firar den humanisktiska fakulteten på Stockholms universitet 100 år. 100 år av filosofi, historia, litteraturvetenskap, språk och på senare tid även mediestudier. Detta är ett axplock av ämnen som faller in under ämnesområdet humaniora. Under hösten ska fakulteten i samband med jubileet anordna fem arrangemang för att fira bemärkelseterminen.

Read More
Felix Lidéri
Stoppa kårpuben!

PODERERAT Stockholms universitets studentkår (SUS) har fattat beslut om att öppna en kårpub i det nya studentägda caféet i studenthuset, men Vänsterns studentförbund (VSF) kräver nu att planerna på att servera alkohol stoppas. I höstterminens första Podererat möts Carl Tjernell, ordförande i VSF, och Sofia Holmdahl, vice ordförande för SUS, för att diskutera frågan.

Podererat är studietids podd för debatt och diskussion om allt som berör studenters liv och villkor på Stockholms universitet. I Podererat utgår vi från insändare och debattinlägg som studenter skickar till redaktionen – och så tar vi diskussionen.

Medverkande: Carl Tjernell, Sofia Holmdahl och Sara Berg

Read More
Sara Berg
Över 60 000 klimatstrejkade i Stockholm

I fredags anordnades den hittills största ”Fridays for future”-demonstrationen i världen, med engagemang i över 170 länder. I Sverige demonstrerades det på över 200 platser och i Stockholm samlades, enligt arrangörerna, drygt 60 000 klimatdemonstranter i Kungsträdgården bakom paroller som ”There is no planet B” och ”How dare you?”

Read More
Felix Lidéri
Var får man röka på campus?

STUDIESVEPET I veckans avsnitt av Studiesvepet reder Alex ut vad den nya lagen om tobak och liknande produkter innebär i praktiken, både på stan och på campus. För var är det egentligen okej att röka och vilka konsekvenser kan det få för den som röker på fel plats? Och vad gör Stockholms universitet för tillämpa den nya lagen och därmed reglera rökandet på campus? Följer universitet ens sina egna regler?

Read More
Axel Wråkhufvud
Mittiveckanfrågan #9

I måndags var det höstdagjämning. Nu är natten alltså längre än dagen i några månader framöver. Mer mörker samt D-vitaminbrist. Men samtidigt en explosion av färger som följs av ett gnistrande snötäcke där någonstans i december. Hur mår du idag?

Read More
Felix Lidéri
Alexander Norrgrann är tillbaka i läsårets första Studiesvep!

STUDIESVEPET Efter en lång men välförtjänt semester är #studietids Alexander Norrgrann äntligen tillbaka framför kameran. Och i läsårets första avsnitt av Studiesvepet träffar Alex nya och gamla studenter som berättar om hur det är att börja studera efter sommarledigheterna.

Det blir även ett återbesök på Stockholms universitets nya konstsatsning Accelerator som alldeles nyligen öppnade dörrarna för alla intresserade. Så hur har arbetet gått efter att #studietid i våras besökte den då ofärdiga konsthallen? Alex intervjuar Accelerators konstnärliga ledare Richard Julin för att ta reda på mer om konsthallen och den pågående utställningen. Häng med!!! 

Read More
Axel Wråkhufvud
PREMIÄR FÖR NY MINISERIE! - En dag med IT-chefen

EN DAG MED Sveriges största lärosäte Stockholms universitet har över 5500 anställda och är en av landets största myndigheter. Men vad händer egentligen bakom universitets stängda dörrar? Vilka är dom här 5500 och vad gör dom? Vi har öppnat en dörr, men en mycket viktig och central sådan, nämligen dörren till IT-avdelningen.

Read More
Axel Wråkhufvud