Campusföreningens affischer revs ner: "Vi har känt oss utsatta sen första början"

David Dahlström, styrelseledamot i Academics for Palestine. Foto: Sara Helling

Stockholm Academics for Palestine har flera gånger fått sina affischer nedrivna från sin egen anslagstavla på campus. 

– Det började i mars men på senaste tiden har det skett mer systematiskt, säger föreningens styrelseledamot David Dahlström. 

Stockholm Academics for Palestine sätter upp affischer som handlar om föreläsningar, walkouts och krav på Stockholms universitet. Den 2 april stod föreningens anslagstavla i Studenthuset plötsligt tom.

– Jag gick förbi klockan nio på morgonen och då satt allting uppe. Tjugo minuter senare är nästan allt nedrivet, säger föreningens styrelseledamot David Dahlström. 

Efter händelsen gick en av föreningens medlemmar till universitetets servicecenter och frågade om reglerna kring anslagstavlorna.

– Då sa de att man inte får sätta upp något politiskt innehåll, det är en ny regel som kommer uppifrån. Men det är inte nya regler kring anslagstavlorna, berättar David Dahlström.

Den 3 april fyllde föreningen anslagstavlan igen för att senare samma dag upptäcka att någon rivit ner affischerna.

Oklarheter kring reglerna

I februari publicerade universitetet ett inlägg på medarbetarwebben om nya rutiner för regler om anslagstavlor på SU från och med 1 mars. Politiskt och religiöst innehåll ska rensas bort från allmänna anslagstavlor varje måndag.

Den första versionen som publicerades nämnde inte att undantag ska göras för kårpartier och kårföreningar, vilket dock lades till efter ett par dagar efter att Studietid ifrågasatt reglerna.

Meddelandet drogs senare tillbaka med anledning av att reglerna för affischering inte ändrats och att det dessutom var en felaktig tolkning av reglerna.

Enligt fastighetsavdelningen publicerades meddelandet i misstag, i samband med att tillsyn och rensning av anslagstavlorna flyttades från SU till deras leverantör för lokalvård.

David Dahlström upplever att det finns en samband mellan publiceringen av reglerna och att affischerna började försvinna i början av april.

– Vi kände att det var riktat mot oss för det är nog till stor del vi som sätter upp material som man kan tycka är politiskt. Det är klart att någon privat individ skulle kunna ha rivit ner men vår bild är att det är någon SU-anställd, eftersom det skett systematiskt och vi inte upplevt det igen sen vi tog upp problemet.

Efter händelsen den 2 april lyfte Academics for Palestine problemet med studentkåren SUS som tagit upp det med säkerhetsavdelningen på Stockholms universitet.

– Säkerhetsavdelningen sa att de inte kunde göra så mycket men sen dess har det inte hänt igen, säger David Dahlström.

Universitetet svarar

Jens Dahlman, som är sektionschef på fastighetsavdelningen, avfärdar föreningens påstående.

“Fastighetsavdelningen och vår entreprenör MIAB rensar endast gemensamma anslagstavlor. Det ska alltså inte ske någon rensning av föreningarnas eller institutionernas egna anslagstavlor”, skriver Dahlman i ett mejl till Studietid.

Han menar att den felaktiga informationen om reglerna inte ska ha nått lokalvårdarna.

“De har fått en instruktion om att det endast är allmänna anslagstavlor i allmänna ytor som skall tömmas. Det vill säga samma regler som funnits sen tidigare.”

Känner sig utsatta

På föreningens anslagstavla sitter ett pappersark med en penna. Tanken är att folk ska skriva hälsningar till Gaza. Men bland ”rädda Gazas barn” och ”Fria Palestina” har någon ritat ett hakkors.

– Det var verkligen inte kul men vi är ju också rätt vana av olika påhopp, tyvärr. På våra walkouts har det gått förbi folk som kallar oss nazister. Jag som vit cis-man känner mig inte som en måltavla men vi är en blandad grupp så det skapar en extrem känsla av otrygghet med alla typer av attacker.

Vid Academics for Palestines walkouts finns alltid säkerhetspersonal på plats och i början var polis närvarande på föreläsningarna som föreningen anordnar.

– Vi har känt oss utsatta sen första början. Vi vet att det vi sysslar med anses vara kontroversiella frågor, säger David Dahlström.

Sara Helling